• Lumea in Stiri

Criobanca europeana pentru salvarea pastravului mediteranean, solutie si pentru somonul dunarean


Primul "Cryobank" european pentru recuperarea genetică a păstrăvului mediteranean a fost înfiinţat în localitatea Molise din Italia. Proiectul Life NatSalMo, și-a propus să conserve și să recupereze păstrăvul mediteranean, specie amenințată cu dispariția, prin tehnici inovatoare de selecție și recuperare a habitatelor și protejarea naturii în bazinele hidrografice Molise Biferno și Volturno, scrie agenția de presă italiană ansa.

"Am obținut rezultate de mare valoare tehnică și științifică pentru regiunea Molise și pentru multe specii pe cale de dispariție în Europa", spune Nicolaia Iaffaldano, profesor la Universitatea din Molise și conducătorul proiectului.


" Criobanca este un patrimoniu pentru regiunea noastră și o expertiză care poate fi exportată oriunde există specii amenințate, începând cu somonul dunărean, lostrița, din Parcul Național Munții Maramureșului în România, graţie parteneriatului pe care îl avem cu universitățile românești implicate în proiect", spune profesorul Nicolaia Iaffaldano.

În Molise, recuperarea genetică a păstrăvului mediteranean, odată cu creșterea exemplarelor pe căile navigabile implicate, va favoriza refacerea naturală a habitatului, iar următorul obiectiv al proiectul este implicarea pescarilor și a comunității locale.


16 views0 comments