• Lumea in Stiri

Cristalul nepamantean creat de prima bomba nucleara


Primul test al unei bombe nucleare din istorie, desfăşurat de armata americană la 16 iulie 1945, în deşertul New Mexico, a dus la producerea unui tip de cristal nemaiîntâlnit pe Pământ, care a mai fost descoperit doar în rămăşiţele meteoriţilor proveniţi de la începuturile Sistemului Solar.Testul, cu numele de cod 'Trinity', a constat în detonarea bombei cu plutoniu 'Gadget', care a spulberat totul în jur, topind nisipul și transformând-ul în sticlă radioactivă şi producând un crater de mărimea unui teren de fotbal. Testul a fost considerat un succes.


Într-un studiu ce va apărea în ediţia din 1 iunie a jurnalului ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences, o echipă de cercetători anunţă descoperirea cristalelor 'nepământene', dintr-o categorie de aşa-numite 'cvasicristale', ce s-au format în rocile din locul exploziei.

În momentul detonării dispozitivului cu plutoniu Gadget, la 16 iulie 1945, mingea de foc degajată a fost mai fierbinte decât suprafaţa Soarelui. Căldura şi unda de şoc au fost atât de puternice încât un turn metalic construit pentru teste şi nisipul din jur s-au topit formând un nou tip de sticlă, denumită ulterior trinitit.Majoritatea mostrelor de trinitit sunt verzi, însă există şi variante roşii, care conţin în proporţie mai mare metal de la turnul de testare distrus de explozie. În noul studiu, cercetătorii au examinat un specimen de trinitit roşu sub microscopul electronic. Ei au detectat un cvasicristal cu cinci feţe care are o structură atomică nemaiîntâlnită până acum pe Terra.


Acest cvasicristal este format preponderent din siliciul provenit din nisipul deşertului dar conţine şi niveluri ridicate de cupru, fier şi calciu.


Cristale similare s-ar putea găsi printre deşeurile altor teste nucleare, iar studierea structurii unice poate dezvălui informaţii importante despre natura bombelor care le-au produs, susţin cercetătorii americani citați de Live Science.


Recent Posts

See All