• Lumea in Stiri

Criză colaterală în UK: Lipsesc piticii de grădină


Magazinele cu articole pentru grădinărit din Marea Britanie se confruntă cu o lipsă de pitici de grădină.


Criza a apărut ca urmare a cererii crescute din carantină dar şi a problemelor de aprovizionare apărute din cauza recentei blocări a Canalului Suez.


Aceasta este o problemă importantă pentru britanici, care din secolul XIX au o adevărată pasiune pentru plasarea micilor personaje în grădinile lor.


În timp ce numărul grădinarilor pasionați a crescut în mod considerabil, odată cu carantinele succesive introduse în Marea Britanie pentru a combate pandemia de coronavirus, oferta de pitici de grădină nu a ţinut pasul - scrie BBC.


Şi mai grav, oferta de pitici s-a diminuat.


Din cauza paralizării traficului maritim, provocat luna trecută de blocarea Canalului Suez, numeroşi pitici de grădină nu au ajuns încă în Marea Britanie, fiind închişi în continuare în containerele de pe nave.Din păcate nu am mai văzut pitici de grădină de şase luni, indiferent de materialul din care sunt produşi: plastic, piatră sau ceramică”, susţine Ian Byrne, care conduce un magazin cu articole pentru grădinărit., citat de BBC.


Considerați de mulți drept decorațiuni kitsch, piticii de grădină au fost creați pentru prima oară în mod artistic de sculptorul german Phillip Griebel, cu mai bine de 150 de ani în urmă, din teracotă.


În Anglia au fost aduși de Sir Charles Isham, care a adus 21 de gnomi de grădină din teracotă . El a creat senzație în Regatul Unit cu ajutoarele lui cu barbă pentru grădină. Sir Charles găsise statuile din Nürnberg, Germania - o țară plină de folclorul gnomilor, trolilor, zânelor și altor creaturi din pădure.


După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, piticii de grădină au fost interziși temporar în Republica Democrată Germană, aflată sub ocupație sovietică.


Dar, de-a lungul timpului, piticii din ceramică au cucerit Europa, dar și Statele Unite ale Americii, în zilele noastre fiind produși cu precădere în țări precum Cehia și Polonia.

77 views0 comments