• Lumea in Stiri

Cu bicicleta sau pe jos?


Astăzi, șoferii sunt încurajați să renunțe, măcar pentru o zi, la mașină, pentru că anual, în 22 septembrie, este marcată Ziua mondială fără mașini. Un eveniment care promovează îmbunătățirea transportului în comun, mersul cu bicicleta sau pe jos și dezvoltarea comunităților în care locurile de muncă sunt mai aproape de casă.

De la primul automobil care a ieşit pe stradă în anul 1886, pasiunea pentru mașini a împânzit practic globul. În special la propriu, pentru că, astăzi, sunt în circulație cu mult peste 1 miliard de automobile, care înseamnă poluare, zgomot și accidente.


Gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe, care ne afectează direct și contribuie din plin la efectul încălzirii globale.Inţiative locale care propuneau să renunțăm măcar pentru o zi la maşină au existat încă din 1973, în timpul crizei petrolului, dar abia din 1994, Ziua fără Maşini a fost luată în serios de mai multe oraşe europene.


Atunci, pentru şoferi au fost fixate mai multe reguli: să se pregătească temeinic pentru o zi fără maşină, să observe cu atenţie ce se petrece în jurul lor şi apoi să-și povestească experiența. Exerciţiul pornea de la premisa că şoferii ar fi "dependenţi" de maşină şi au nevoie de un "tratament".


În 1997, Marea Britanie a organizat prima campanie naţională pentru o Zi fără Maşini, după un an au urmat Islanda şi Franţa, iar în anul 2000, Comisia European a lansat inţiativa În oraş fără maşina mea, extinsă la o întreagă Săptămână a Mobilităţii.


Iată că au trecut 11 ani și doar pandemia a reușit să mai reducă motoarele, anul trecut. Pentru că, nu-i așa, de la teorie la practică, întotdeauna drumul e lung!


13 views0 comments