• Lumea in Stiri

Cu ce am putea înlocui cafeaua?


Potrivit unui studiu recent, viitorul cafelei, amenințat de schimbările climatice, ar putea fi asigu.rat prin redescoperirea unei specii uitate.


E vorba de o specie de cafea nemaiîntâlnită în sălbăticie de decenii, dar redescoperită în pădurile tropicale din Sierra Leone, care ar putea contribui, potrivit oamenilor de ştiinţă, la asigurarea viitorului pentru această marfă valoroasă, ameninţată de schimbările climatice.


Cercetători citați de Reuters au anunţat că această specie, numită Coffea stenophylla, prezintă o toleranţă sporită la temperaturile mai ridicate faţă de Coffea arabica, ce constituie 56% din producţia mondială, şi Coffea robusta, ce reprezintă 43%.


Potrivit cercetătorilor, Coffea stenophylla are o aromă superioară, similară speciei arabica.


Botanistul Aaron Davis, care a condus acest studiu, publicat în jurnalul Nature Plants, a declarat că stenophylla a fost cultivată în anumite zone din Africa de Vest şi a fost exportată în Europa până la începutul secolului XX, înainte ca aceste culturi să fie abandonate după introducerea speciei robusta.Numeroşi fermieri din lumea cafelei, în expansiune, se confruntă deja cu efectele negative ale schimbărilor climatice, un motiv serios de îngrijorare pentru industria de miliarde de dolari.


Stenophylla creşte la o temperatură medie anuală de 24,9 grade Celsius, cu 1,9 grade Celsius mai mare decât în cazul cafelei robusta şi cu până la 6,8 grade Celsius mai ridicată decât în cazul arabica, au notat cercetătorii.


Deşi sunt cunoscute 124 de specii de cafea, arabica şi robusta reprezintă 99% din consum.


Stenophylla nu mai fusese observată în sălbăticie în Sierra Leone din 1954 şi în niciun alt loc după anii 1980, în Coasta de Fildeş. Câteva exemplare au fost păstrate în colecţii în cadrul proiectelor de cercetare a cafelei.76 views0 comments

Recent Posts

See All