• Lumea in Stiri

Cu sau fara pasaport de vaccinare in Uniunea Europeana?

Updated: Feb 16


Tot mai mult țări din Uniunea Europeană iau în considerare utilizarea documentului de vaccinare împotriva COVID-19 ca "paşaport de vaccinare", dar ideea este în continuare controversată, scrie Agenția France Presse.


Majoritatea ţărilor din sudul Uniunii Europene, care depind de turism, sunt pentru.


Luna trecută, Grecia - în speranţa că va salva turismul - a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea 'certificatelor de vaccinare' pentru călătorii și a semnat un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări.


Între cele 27 de state membre ale Uniunii continuă însă discuţiile privind regulile comune şi datele pacienţilor care trebuie comunicate.


Spania, care așteaptă să primească din nou turişti, nu a lansat deocamdată un paşaport de vaccinare, dar ministrul de externe, Arancha Gonzales Laya, consideră că ar fi 'un element foarte important pentru restabilirea în siguranţă a mobilităţii'.


Şi Italia susține că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către 'activităţi normale', aşa cum s-a exprimat oficialul responsabil de gestionarea urgenţei sanitare, Domenico Arcuri.


Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care ar putea permite cetățenilor să călătorească în străinătate, să intre pe stadioane sau muzee ori, în cazul Danemarcei, să ia masa în restaurante.


Islanda, care nu este membră a Uniunii Euroepene, a început să emită certificate digitale încă din ianuarie. Iar în Estonia, cei care pot dovedi la intrare că sunt vaccinaţi sau deţin un test COVID-19 negativ nu mai trebuie să intre în carantină.


În principiu, Organizația Mondială a Sănătății susţine certificatele de vaccinare pentru a monitoriza mai bine imunizarea, dar critică ideea utilizării lor ca o condiţie pentru călătorii.Franţa este rezervată deocamdată pentru că 'nu toată lumea are acces la vaccinuri. Şi nu ştim dacă acestea împiedică transmiterea', potrivit ministrului sănătăţii, Olivier Veran.


Şi Germania se opune acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată. Nu exclude însă impunerea unei astfel de cerinţe în sectorul privat. 'Dacă un proprietar de restaurant doreşte să deschidă numai pentru persoanele vaccinate, va fi dificil de interzis asta conform legislaţiei curente', a spus ministrul justiţiei, Christine Lambrecht.


Polonia nu ia în considerare deocamdată un 'paşaport de vaccinare', deşi există o aplicaţie pentru smartphone care arată starea celor vaccinaţi şi care permite deţinătorilor să evite carantina la sosirea în ţară.


Guvernul Belgiei, de asemenea, este împotriva condiţionării activităţilor de 'paşapoartele' de vaccinare.


În întreaga Uniune Europeană, până acum s-a vaccinat aproximativ 1,2% din populaţie, potrivit datelor oficiale naţionale sintetizate de AFP.


Și aproape 3% din populaţia Uniunii a foct vaccinată cel puțin cu o doză, care asigură o imunitate parţială la coronavirus.