• Lumea in Stiri

Cuceritorul pasional- Anthony Quinn


Zorba, imaginea pătimașă a spiritului grec, era de fapt fiul unui muncitor la calea ferată de origine irlandeză, Francesco Quinn, crescut în Mexic, și al Manuelei Oaxaca, cu o poveste mult mai tristă, abandonată de familie imediat după ce s-a născut.

Fermecătorul țăran grec Zorba, un rol considerat ca fiind cel mai celebru caracter de film al secolului XX, l-a urmărit, însă, toată viața pe Anthony Quinn- Antonio Rodolfo Quinn Oaxaca, născut în urmă cu 106 ani, la 21 aprilie 1915, în Mexic. Pasional, exploziv, iubitor, Anthony Quinn a trăit, și pe scenă ca și în viață, cu patimă.

Nu s-a gândit că va ajunge actor, dar a jucat în peste 100 de filme și a fost recompensat cu două premii Oscar. A crezut că dragostea este pe viață, dar iubirile lui pasionale i-au adus 13 copii, divorțuri și procese de paternitate.

La fel de pasional a fost și ca boxer profesionist, dar și ca pictor, înainte de a fi actor, şi a obţinut chiar o bursă pentru studiul arhitecturii cu Francis Lloyd Wright, unul dintre cei mai mari arhitecţi ai vremii.


Adolescent, a trecut printr-o intervenţie chirurgicală a limbii, pentru a-și îmbunătăți dicţia şi a a urmat cursurile unei şcoli de artă dramatică din Los Angeles, pe care le-a plătit cu banii câştigaţi inclusiv din spălarea podelelor. Ca actor a debutat la 18 ani, în 1933, în piesa „Clean Beds”.

Trei ani mai târziu se alătura unei expediţii de pescuit spre Orient – un vis din copilărie, când își dorea să călătorească pe mare – însă a revenit la Hollywood, unde a dat o probă pentru rolul unui războinic în filmul „The Plainsman”. Acceptat, a obţinut un contract pe termen lung cu studiourile Paramount.

În următorii 10 ani a jucat în peste 50 de roluri modeste.

În 1952, Anthony Quinn primește primul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar cu „Viva Zapata” de Elia Kazan.

În 1954 a primit un rol în filmul lui Federico Fellini – „La Strada”, care i-a adus consacrarea internaţională, iar în 1956 interpretează rolul pictorului Gauguin. Un rol de 8 minute în filmul lui Vincente Minnelli „Lust for life” care i-a adus, un an mai târziu, al doilea Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Ironic, însă, nu a câștigat Oscarul cu marile roluri care au venit mai târziu.

Rolul vieții l-a făcut în 1964. „Zorba grecul”, după romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis, producţie care în anul următor câştiga trei premii şi cinci nominalizări la Oscar (printre care şi cea a lui Anthony Quinn pentru rol principal), 5 nominalizări la Globurile de Aur şi două la BAFTA.

Ultimul său rol a fost cel din filmul „Avenging Angelo” – în 2001, an în care, pe 3 iunie, Anthony Quinn s-a stins din viață.

Rolul vieții, între scenă și realitate, așa cum l-a văzut mexicano-irlandezo-indiano-americanul Anthony Quinn, a coborât de pe marile ecrane, așa cum l-a mărturisit și în autobiografie Păcatul Originar, „The Original Sin”:

„De-asta am scris o carte. Ca să le spun oamenilor că trebuie să învețe să accepte viața și iubirea. Să iubească necondiționat – ACESTA e cel mai important lucru din lume! N-am mers niciodată la școală. Nici nu știu să citesc prea bine pe litere. N-am scris-o nici ca să fac bani, dacă voiam bani mă făceam contrabandist. Am scris-o ca să le aduc oamenilor marea veste: După toți acești ani, cred că am învățat în sfârșit să iubesc necondiționat.”77 views0 comments

Recent Posts

See All