• Lumea in Stiri

Cum a ajuns Gagarin din Cosmos pe un camp de cartofi. 60 de ani de la primul zbor in Spațiu


La 12 aprilie 1961, la 9.07 ora Moscovei, Iuri Gagarin şi-a început zborul cu o expresie, care a rămas în istorie. „Să mergem!”, a rostit el înainte de a decola la bordul unei capsule spaţiale Vostok de pe cosmodromul ultrasecret la acea vreme de la Baikonur, din Republica Sovietică Kazahstan.


Un întreg complex memorial a fost ridicat în locul unde acum 60 de ani a aterizat Iuri Gagarin, lângă satul Ternovka


Zborul său a durat 108 minute, timpul necesar pentru a orbita Pământul înainte de a ateriza în stepa rusă.


Micuţa capsulă Vostok în care cosmonautul a fost zguduit în condiţii extreme este expusă la Muzeul de Cosmonautică din Moscova, într-o expoziţie deschisă începând de marţi, 13 aprilie.Pe lângă această capsulă, muzeul va prezenta numeroase obiecte legate de Iuri Gagarin datând din copilăria sa sau din perioada petrecută de el în spaţiu, cum ar fi cheia impunătoare utilizată pentru aprinderea motoarelor navetei sale sau scaunul de ejecţie cu care a părăsit capsula la şapte kilometri deasupra solului.


Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa la Engels, oraş situat la puţin peste 700 de kilometri sud-est de Moscova, până la locul aterizării cosmonautului, unde a fost ridicat un memorial în onoarea acestui zbor istoric. Gagarin rămâne și acum un erou național și un simbol al forței rusești în explorarea spațiului.


Iată, însă, două povești legate de legendarul zbor.


Una este spusă de BBC și este povestea unei femei care, acum 60 de ani, împreună cu bunica ei, a fost martoră la aterizarea cosmonautului Iuri Gagarin, după primul zbor în spațiu.


„Cosmonautul nostru a coborât din cer pe câmpul nostru de cartofi”


Acum 60 de ani, la finalul primului zbor în spațiu, cosmonautul Iuri Gagarin s-a parașutat din capsula sa micuță și a aterizat la ceva mai mult de 700 de kilometri sud-est de Moscova, pe un câmp agricol lângă satul Ternovka, din regiunea Saratov.


Evenimentul, unul epocal pentru omenire, a avut drept martori oculari o bunică și pe nepoata sa de 5 ani, Rita Nurskanova, care plantau cartofi, scrie BBC.


După șase decenii, Nurskanova a povestit pentru BBC: „Am văzut ceva portocaliu și frumos, nu știam ce era. Venea spre noi. Bunica s-a speriat, m-a apucat de mână și a vrut să mergem în casă”, spune femeia. Doar că arătarea portocalie a vorbit, în rusește chiar, și a spus: „Stați, sunt ca voi”. „Am zis «bunico, stai, vorbește rusește, e om»”, relatează Nurskanova.


Dar bunica l-a întrebat pe necunoscut: „Cum ați ajuns aici?” „Cu o navă”, a răspuns acesta. „Ce navă? Nu e nicio mare aici”, a zis bunica. „Am venit din cer”, a răspuns Gagarin.


La 60 de ani după momentul istoric, Rita Nurskanova este bucuroasă că a fost martoră oculară a aterizării primului om care a zburat în spațiu.


Cred că am fost norocoasă că am fost pe câmp cu bunica în momentul acela. Și sunt mândră de cosmonautul nostru, care a coborât din ceruri pe câmpul nostru de cartofi”, mai spune femeia.

Cosmosul și muzica


La o zi după legendarul zbor în Cosmos al lui Iuri Gagarin, poetul turc Nazym Hikmet a scris o poezie despre acest eveniment: ′′ Există o ființă vie în spațiu ".


După 20 de ani, compozitorul basarabean, Eugen Doga a pus pe muzică versurile poetului turc.


Și așa a apărut melodia ′′ Am visat ploaia ′′ .


Un alt cântec intitulat “14 minute până la start” a fost scris la cererea guvernului sovietic special pentru zborul lui Gagarin.
Melodia a devenit apoi imnul neoficial al programului spațial sovietic și chiar cântată în spațiu de cosmonauții ruși.


Melodia a fost compusă de Oscar Feltsman, pe versurile lui Vladimir Voinovich. Se spune că a fost cântată și în spațiu de cosmonauții Andriyan Nikolayev și Pavel Popovich în timpul misiunii Vostok-3.


În aceeași perioadă, în România a apărut melodia ”Gagarin”, care, mai târziu, a devenit binecunoscuta melodie ”Lalele”.


257 views0 comments