• Lumea in Stiri

Cum a ajuns un jandarm campion la donari de sange

Un jandarm de la Inspectoratul Judeţean Sălaj, Vasile Mureşan, a donat, săptămâna aceasta, sânge pentru a 71-a oară, fiind însoţit la Centrul de Transfuzii şi de alţi colegi care s-au alăturat campaniei naţionale 'Donează sânge! Salvează o viaţă!'.


'Prim dată am donat sânge acum circa 25 de ani. Donez în primul rând din considerente umanitare. Am cunoscut multă lume care, din diverse motive, avea nevoie de sânge. Dacă eu sunt sănătos şi pot să ajut lumea, chiar îmi dă, aşa, o mulţumire, spune plutonierul adjutant şef Vasile Mureşean.La ultimele trei donări, jandarmul în vârstă de 49 de ani a donat doar concentrat trombocitar de afereză, ceea ce presupune recoltarea a doar 200 de mililitri de sânge, spre deosebire de o donare normală, care înseamnă 450 de mililitri. În acest caz, o nouă donare se poate realiza la interval de minim o lună de zile, spre deosebire de donarea de sânge total, unde intervalul minim dintre donările de sânge este de opt săptămâni.


La ora actuală, din cauza situație sanitare, numărul donatorilor a scăzut semnificativ, în condițiile în care nevoia de sânge pentru intervenții, în special de urgență, rămâne aceeași.


31 views0 comments