• Lumea in Stiri

Cum afectează poluarea fonică păsările


Zgomotul provocat de traficul rutier afectează păsările cântătoare şi ar putea ameninţa capacitatea lor de adaptare la mediul înconjurător, potrivit unui studiu citat de BBC. Poluarea fonică poate afecta performanţele intelectuale ale oamenilor, cum s-a demonstrat în cazul elevilor care învăţau în apropierea aeroporturilor, aminteşte studiul ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul ştiinţific Proceedings of the Royal Society. În cazul animalelor, însă, până acum s-au făcut puţine cercetări pe această temă, cu toate că zgomotul generat de activităţile umane este omniprezent. Se pare că cel mai mult au de suferit, din cauza poluării fonice, păsările cântătoare, cu creiere foarte dezvoltate şi ale căror capacităţi cognitive sunt esenţiale pentru orientare. O echipă de cercetători de la Pacific University din Oregon, Statele Unite, a folosit mai multe exemplare de cinteză australiană zebrată într-o serie de teste în cadrul cărora a fost reprodus zgomotul produs de traficul rutier.

Originare din Australia, aceste mici păsări cântătoare cu cioc roşu sunt utilizate pe scară largă în studii din cauza uimitoarelor lor abilităţi cognitive. Prin comparaţie, în cazul exemplarelor expuse la zgomot, capacitatea de învăţare a fost ''redusă dramatic'', spun biologii. Aceste păsări au avut nevoie de o perioadă de timp aproape dublă pentru a rezolva o problemă (18 tentative de a-şi aminti unde era, de exemplu, recompensa ascunsă, comparativ cu nouă pentru exemplarele care nu au fost supuse la zgomot). ''Acesta este, după cunoştinţele noastre, primul studiu care examinează impactul zgomotului produs de trafic asupra abilităţilor cognitive ale animalelor'', spun cercetătorii. Acest efect se adaugă lungii liste de consecinţe deja cunoscute ale poluării fonice asupra vieţuitoarelor sălbatice, cum ar fi perturbarea capacităţilor de comunicare şi de evitare a prădătorilor sau determinarea nevoii de schimbare a habitatului. ''Numeroase păsări cântătoare îşi folosesc creierul pentru a rezolva diferite probleme şi pentru a învăţa din lumea din jur. Afectarea capacităţilor lor cognitive ar putea, prin urmare, să aibă un impact semnificativ asupra adaptării lor la mediul înconjurător'', în condiţiile în care traficul rutier se intensifică, este una dintre concluziile studiului citat de BBC.

Într-un alt studiu, publicat recent, cercetătorii au demonstrat impactul zgomotului produs de traficul rutier asupra greierilor. Potrivit constatărilor, sunetele emise de autovehicule afectează capacitatea acestor insecte de a face diferenţa între potenţiali parteneri pe baza cântecelor specifice.