• Lumea in Stiri

Cum au disparut dinozauriiResponsabilitatea impactului cu un asteroid- este deja un consens în lumea științei atunci când vine vorba despre dispariția dinozaurilor, mai ales după descoperirea, în 1980, a giganticului crater de impact, în Mexic.


Ultimele cercetări arată, însă, și că dinozaurii se aflau în declin cu mult timp înainte de impactul cu asteroidul, în urmă cu 65 de milioane de ani, din cauza răcirii climei.Coliziunea cu asteroidul a provocat o asemenea undă de şoc, încât Pământul a fost învăluit într-un nor de praf şi gaze, perturbând clima şi ştergând permanent de pe hartă trei sferturi dintre specii, printre care şi dinozaurii non-aviari.


Însă, paleontologii nu au ajuns încă la un consens în ceea ce priveşte modul în care s-a petrecut această extincţie în masă, dacă a avut loc brusc sau dacă meteoritul a fost doar lovitura finală dată unui grup de animale aflate deja în dificultate.1.600 de fosileCercetătorii au selectat 1.600 de fosile aparţinând unui număr de şase familii de dinozauri - Ankylosauridae, Ceratopsidae, Hadrosauridae, Dromaeosauridae, Troodontidae şi Tyrannosauridae - printre care se numără emblematicii tiranosauri, triceratops şi hadrosauri, celebrii după 'Jurassic Park'. Trei familii de erbivore, trei de carnivore, bogate în 247 de specii.


Cercetătorii au reuşit să estimeze un moment al apariţiei şi dispariţiei pentru fiecare specie, pe o perioadă cuprinsă între 145 de milioane de ani, la sfârşitul Cretacicului, şi 66 de milioane de ani, cu puţin înainte de catastrofă.Rezultatul: de-a lungul unei perioade colosale de 10 milioane de ani, numărul speciilor de dinozauri a scăzut, de la aproximativ 50 la mai puţin de 20 cu 66 de milioane de ani în urmă.


Cercetătorii au comparat aceste statistici cu datele legate de mediu, deja cunoscute şi incontestabile.


Mai frig cu 7-8 grade Celsius


Rezultatele au demonstrat o corelaţie perfectă cu variațiile climatice.

Valul de frig, ce a provocat răcirea cu 7-8 grade Celsius a Pământului, a început în acelaşi timp cu declinul dinozaurilor.
Aceste animale uriaşe nu au fost capabile să îşi producă propria căldură corporală, aşa cum fac oamenii. Ei depindeau mult de mediul lor pentru a se hrăni, a se deplasa şi a se reproduce şi, prin urmare, metabolismul lor nu ar fi fost capabil să se adapteze la schimbare.


O altă variabilă importantă: primele dispariţii au vizat mai întâi erbivorele, cu aproximativ două milioane de ani înaintea carnivorelor.


Rărirea efectivelor de erbivore, prada carnivorelor, a dus la un dezechilibru în ecosistem şi la o extincţie în cascadă în rândul altor familii de dinozauri, arată datele paleontologilor.


Și peste toate, un meteorit cu diametrul de 12 kilometri a lovit Pământul. Deja slăbită, domnia uriaşilor nu s-a mai putut reface după acest cataclism, spre deosebire de situaţia unor mamifere mici.


55 views0 comments