• Lumea in Stiri

Cum influenteaza alimentele sanatatea danturii


Pentru sănătatea danturii, știm cu toții, este obligatoriu să ne spălăm de dinți de două ori pe zi, dar importante sunt și alimentele pe care le consumăm. Băuturile acide sau foarte reci pot distruge smalțul, în timp ce alimentele bogate în calciu şi fosfor ne ajută să menținem dinții sănătoși. Bogate în calciu sunt iaurtul, brânza, fructele de mare, tofu și migdalele. Iar fosfor se găsește din belșug în seminţe de dovleac, peşte, carne roşie sau ouă. În plus, fructele şi legumele crude ajută la menținerea sănătății întregii cavități bucale, deoarece accentuează producerea celui mai bun neutralizator natural al bacteriilor responsabile de cariile dentare: saliva. Țelina, merele, castraveţii sau morcovii sunt doar câteva dintre legumele care ajută la curățarea naturală a dinților.

Și celebra Vitamină D, esențială pentru un organism sănătos, ne ajută să avem o dantură fără probleme, pentru simplul motiv că această vitamină ajută la absorbirea calciului. Iar cea mai bună sursă de vitamina D este lumina soarelui.

Alimentele cu un aport important de Vitamina D sunt și peştele, gălbenuşul de ou și uleiul din ficat de cod.


Vitamina C întăreşte vasele de sânge şi reduce inflamaţia, ceea ce ajută inclusiv gingiile să rămână mai sănătoase. Vitamina C este necesară şi pentru producerea de colagen, o proteină cheie care ajută împotriva parodontitei. Lipsa acestei vitamine face ca gingiile să fie mai sensibile şi mai vulnerabile la bacteriile care cauzează boli parodontale. Alimentele bogate în vitamina C sunt ardeii, portocalele, kiwi, căpşunile, broccoli și varza.


Sănătate și un zâmbet larg!


18 views0 comments