• Lumea in Stiri

Cum l-au otrăvit comuniștii pe Episcopul Hușilor. Adevărul s-a aflat după 72 de aniEpiscopul Huşilor din anii 40 a fost otrăvit de regimul communist, la o întâlnire cu Petru Groza, preşedintele Consiliului de Miniştri din acea vreme.


Aceasta este concluzia unei cercetări făcută de Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, în colaborare cu Parchetul Militar. Regimul apela la astfel de metode pentru a-i îndepărta pe dizidenţi. Iar Episcopul Grigorie Leu s-a aflat printre cei care au protestat faţă de intenţia Guvernului de desfiinţare a Episcopiei.

Episcopia Huşilor a încercat încă din anii 90 să afle cauza morţii Episcopului Grigorie Leu.


De-abia în 2018 s-au obţinut aprobările pentru deshumarea acestuia. Rezultatul expertizei a fost făcut public la începutul săptămânii şi arată ceea ce se bănuia de mult: înaltul prelat a fost otrăvit.


Concret, raportul de expertiză medico-legală, întocmit de Institutul de Medicină Legală Iași, a concluzionat că moartea Episcopului Grigorie Leu s-a datorat unei intoxicații cu o substanță ce conține ioni de cupru, „care nu puteau ajunge în organism decât prin ingestie”.

"Prin caracteristicile chimice și prin cantitatea mare îngurgitată, ionii de cupru au acționat ca o substanță otrăvitoare, suprimând viața înaltului prelat la scurt timp după întâlnirea avută de acesta cu Petru Groza, președintele Consiliului de Miniștri ai proaspăt proclamatei Republici Populare Române, întâlnire după care acesta a acuzat imediat o stare de rău, iar simptomele sunt și ele unele specifice unei intoxicații cu substanțe otrăvitoare, fiind întrunite elementele de tipicitate ale unei omucideri”.Episcopul l-a vizitat în 1949 pe Petru Groza pentru a protesta faţă de intenţia regimului de a desfiinţa Episcopia Huşilor. La acea întâlnire, Grigorie Leu a băut o cafea. La scurt timp după aceea, a început să se simtă rău.


Câteva zile mai târziu, a murit.


Rudele au încercat să afle încă de pe atunci ce s-a întâmplat, dar fără rezultat. Mai mult, doi dintre fraţii preotului au fost arestaţi.


Parchetul a studiat acum şi documentele din dosarul de urmărire informativă a înaltului prelat. Dar, pentru că presupusul autor, Petru Groza, e decedat, cauza se clasează.


"Dat fiind faptul că în această speță au intervenit factori care împiedică exercitarea acțiunii penale, respectiv decesul suspectului sau al inculpatului, respectiv Petru Groza (decedat la 07.01.1958), a persoanelor din cadrul trupelor de securitate care și-au dat concursul în această acțiune, precum și timpul îndelungat scurs de la data faptelor, Ordonanța menționează imposibilitatea obiectivă de a mai putea stabili alți eventuali participanți la comiterea acestei omucideri, dispunându-se clasarea cauzei având ca obiect „săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 439 alin 1 lit. a (uciderea unei persoane) din Codul penal de către Petru Groza, la data faptelor președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Populare Române”- se mai arată în Ordonanţa Parchetului Militar.

De-oacamdată, Episcopia Hușilor nu intenţionează să înceapă demersurile pentru canonizarea părintelui otrăvit.


Dar, rezultatul cercetărilor privind cauza morţii fostului Episcop are importanţă în acțiunile de restituire a adevărului istoric și de punere în valoare a personalității Episcopului martir Grigorie Leu.

Această realitate a fost bănuită încă din perioada imediat următoare morţii ierarhului, și mărturisită de apropiații săi și de dovezile circumstanțiale, care au putut fi strânse în lipsa unei analize oficiale (demersurile în acest sens fiind blocate de autoritățile comuniste din acea vreme).

Acțiunile anticomuniste ale Episcopului Grigorie Leu nu erau rezultatul unor acte de natură politică, ci erau îndreptate - potrivit chiar concluziilor din Ordonanța Parchetului Militar – „împotriva ideologiei comuniste”, fiind chiar acuzat în public, în Parlament, în luna august 1947, că „nu s-a încadrat politic și ideologic la cerințele timpului, făcând opoziție fățișă regimului”, și cerându-se trimiterea sa în judecată - se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei Huşilor.

Episcopia Huşilor, înfiinţată în 1598, a fost desfiinţată de comunişti, în 49, şi reînfiinţată după Revoluţie.


142 views0 comments