• Lumea in Stiri

Cum pot afla proprietarii de pisici care este starea de sanatate a felinei cu...telefonul


Proprietarii de pisici au un pretext în plus pentru instantanee cu cele mai populare animale de pe rețelele sociale, pentru că o companie din domeniul tehnologiei pentru sănătatea animalelor din Canada a dezvoltat o aplicaţie care, prin intermediul camerei foto a telefonului mobil, poate spune dacă pisica are sau nu o suferință.
Aplicaţia, denumită Tably, analizează poziţia capului, a ochilor, încordarea botului şi mişcarea mustăţilor pentru a detecta stresul. Un studiu publicat în 2019 în revista Scientific Reports a ajuns la concluzia că ''scala grimasei la feline'' este un instrument de încredere pentru evaluarea durerii acute la pisici.O aplicaţie care se bazează pe stocarea imaginilor cu feţe de pisici poate fi utilă, dar proprietarii de feline ar trebui să ia în considerare şi restul corpului, inclusiv coada, pentru a obţine informaţii despre starea animalului, spun veterinarii.


Informațiile sunt destul de simplu de descifrat, pentru că pisicile temătoare sau speriate îşi țin coada foarte strânsă şi încordată. În plus, nu trebuie să uităm să fim atenți la comportamentul lor: dacă mănâncă, beau apă, îşi fac toaleta şi dorm aşa cum obişnuiau.