• Lumea in Stiri

Cum sa ne bucuram de levantica


Detestam, în copilărie, mirosul de naftalină greu de scos din hainele care stăteau la păstrare, de la un sezon la altul. Un miros pe care nu l-am găsit niciodată în casa bunicii. Unde, prin buzunare sau printre rândurile de bluze cu grijă împăturite ori ștergare atent albite, erau ascunse firele de levănțică uscată. Un miros discret pe care bunica-l aducea acasă toamna, în buchețele cumărate de la colțul străzii.Am descoperit spectacolul florilor de levănțică târziu, la un început de iulie, când am văzut tufele proaspete, înflorite, care colorau câmpuri întregi în renumitul Provence.

Mult mai târziu și la noi, unde levănțica, pe nedrept lăsată să crească doar la întâmplare, a început să fie apreciată și cultivată, pentru ca, în cele din urmă, să începem să ne bucurăm de darurile ei.Ce este lavandaArbust mic, de origine mediteraneană, lavanda este o plantă perenă, care poate supraviețui chiar și până la 20 de ani pe același pământ, deoarece nu este deloc pretențioasă. Iubește soarele, dar nu are nevoie de un pământ extraordinar, crește inclusiv în zone stâncoase sau calcaroase, și se bucură după ce este tunsă, pentru că va face un nou rând de flori.Ce putem face cu florile de lavandăÎn primul rând ne putem bucura de culoarea și mirosul lor. În plus, ca mai toate plantele aromate, florile de lavandă gonesc țânțarii, musculițele și moliile. Este și motivul pentru care, uscate, se păstrează printre haine.Mirosul lavandei este și un excelent antidot pentru persoanele stresate. Iar ceaiul de lavandă, la fel ca ceaiul de mușețel, poate combate insomniile. Pentru asta, utili pot fi și săculeți cu lavandă uscată, care să împrăștie din aroma lor în dormitor.

Dacă aroma de lavandă proaspătă ne poate ajuta să înlăturăm și senzația de epuizare psihică, uleiul de lavandă calmează iritațiile și hidratează pielea, inclusiv în cazul arsurilor solare.

Antioxidanții din lavandă, mai exact polifenolii, au capacitatea de a reduce și numărul bacteriilor din stomac. Este și motivul pentru care lavanda a început să fie folosită și la noi, în bucătărie, în prăjituri sau dulcețuri aromate care nu sunt doar gustoase, ci ne pot ajuta să scăpăm inclusiv de durerile de stomac.

Desigur, cei care se știu cu alergii, femeile însărcinate sau care alăptează, ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma ulei de lavandă.

Cum se cultivă lavanda


Planta nu este pretențioasă și, în plus, se vinde foarte bine atât în țară, cât și la export. Iar specialiștii spun că poate aduce profituri de peste 8.000 de euro/ha

Avantajele cultivării lavandei sunt: butașii plantei rezistă chiar și 15 ani, deci cultura poate fi exploatată pe termen foarte lung, se pot obține chiar și trei recolte într-un an, iar concurența în domeniu nu e deloc mare.

Unde sunt cele mai mari culturi de lavandă din RomâniaSe pare că cea mai mare cultură de lavandă este aproape de București, la aproximativ 140 de kilometri, în comuna Bărăganu, din județul Brăila.

O Grădină de lavandă este și în județul Prahova și la Pecneaga, în Dobrogea.

Ceva mai târziu, lavanda înflorește și la Aiud, dar și în Sălaj, Bihor, Timiș, Mureș sau Cluj, la Bonțida.


33 views0 comments