• Lumea in Stiri

Cum se naște și se distribuie o știre dubioasă / Foto+Video


Liliana Nicolae, jurnalist Europa FM

Zilele trecute, câteva publicații online chiar respectabile au publicat o știre potrivit căreia Prințul Charles al Marii Britanii își vinde „casa albastră” din România. Titrau, de-asemenea: „iată imagini în premieră din casa Prințului Charles”.


Ce mi-a atras atenția la această știre a fost, în primul rând, faptul că niciuna dintre publicații nu scria unde se află vestita „casă albastră”.


Puteam să bănuiesc că e la Viscri. Dar Prințul (de fapt, fundația lui) mai are o casă și la Valea Zălanului.


Apoi, în unele publicații, fotografiile care prezentau „imagini în premieră din casă” erau de foarte proastă calitate și arătau un interior lipsit de stilul tradițional în care știam că Prințul de Wales a insistat să fie renovate casele din zonă.

Iată-le :O altă întrebare era: oare, dacă Prințul Moștenitor al Marii Britanii ar vinde una dintre proprietățile din România ar da un anunț în presă sau la mica publicitate? Sunt convinsă că există alte căi, departe de ochii presei.


Așa că am început să caut mai multe informații despre o posbilă vânzare a casei Prințului Charles. Cum cel mai probabil mă așteptam, nu am găsit această informație în nici o sursă oficială, în nici o sursă de încredere.


Publicațiile din România au preluat știrea de pe o agenție de presă care făcea trimitere la o publicație în limba spaniolă, tocmai din Argentina. La nacion.


(https://www.lanacion.com.ar/el-mundo/la-casa-azul-como-es-la-excentrica-y-encantadora-propiedad-que-el-principe-carlos-compro-en-rumania-nid02042021/


Lucrurile deveneau din ce în ce mai dubioase.


Suspiciunile mele s-au adeverit când am aflat că așa-numita casă albastră se află la Viscri. În publicațiile care au preluat știrea apare fotografia acesti case. Însă, imaginile din interior apărute în unele publicații nu aparțin casei din Viscri, ci casei de la Valea Zălanului. În timp ce una dintre fotografii nu are nimic în comun cu niciuna dintre case.


Pe de altă parte, interiorul Casei albastre din Viscri, județul Brașov, nu este nici pe departe un secret, ca să fie fotografiile publicate acum în premieră.


Casa a fost cumpărată la începutul anilor 2000. Fostă proprietate a unei familii de saşi, locuinţa a fost construită la începutul secolului al XIII-lea.


Fundația Prințul de Wales, înființată în 2015 a reparat atât casa, cât și șura imensă, folosind metode și materiale tradiționale. Încă din acel an, Fundația a publicat pe canalele media fotografii ale proprietății.Când nu găzduiește evenimente, casa funcționează ca pensiune și poate fi închiriată. Deci, Casa Prințului de Wales este deschisă și turiștilor. Așa că, interiorul ei – după cum spuneam – nu este un secret.


Fotografii nenumărate și de bună calitate pot fi văzute pe paginile de Facebook https://www.facebook.com/Casa-Printul-de-Wales-de-la-Viscri-181382452457661 sau aici https://www.facebook.com/FundatiaPrintulDeWales/photos/?ref=page_internal.


În șura de la Viscri a fost amenajată o bibliotecă, cu volume donate de Editura Humanitas. Acolo au loc cursuri, conferințe, dar funcționează și o cafenea. Nu de puține ori, șura a fost folosită și de rganizațiilor neguvernamentale din zonă. Profitul obținut din închirierea casei se întoarce la Fundația moștenitorului Tronului Britanic, care, la rândul ei, îl investește în proiecte din România, cum ar fi cursuri pentru comunități rurale.Anul trecut, în plină pandemie, Prințul Charles a transmis românilor un mesaj video în care vorbea despre frumusețile României, despre cât de mult le apreciază și cât de dragi îi sunt aceste locuri. Îi ruga pe români să-și viziteze țara și își exprima regretul că pandemia l-a ținut departe de România în 2020.Ceea ce pare cert este că Prințul de Wales, 72 de ani, se pregătește tacit de succesiune, în condițiile în care Regina Elisabeta a II-a (94 de ani) se retrage încet. Ea nu mai călătorește și participă rar, e drept, și în contextul pandemiei, la evenimente publice.


E posibil ca această tranziție discretă către tronul Marii Britanii să genereze astfel de articole. Dar ele nu au, însă, nici o bază reală. Cum este cazul articolelor privind frumoasa Casă albastră din Viscri.


De Paștele Catolic, Regina Elisabeta a II-a și Prințul Charles au apărut împreună în câteva fotografii făcute publice de Familia Regală. Lumea în știri le-a publicat aici: https://www.lumeainstiri.com/post/pa%C8%99tele-familiei-regale-britanice-%C3%AEn-imagini