• Lumea in Stiri

Cum se scrie corect: COVID sau covid?


Cuvântul ''covid'' se scrie cu litere mici şi este de gen masculin, potrivit ediţiei 2022 a unuia dintre cele două dicţionare comerciale importante din Franţa, Le Robert.


Pentru a descrie maladia virală care s-a răspândit în întreaga lume, dicționarul distinge termenul generic de ''covid'', ca în exemplul ''suspect de covid'', de cel specific, ''Covid-19'', scris cu o majusculă.

Definiţia oferită este: ''Boală infecţioasă şi contagioasă cauzată de un coronavirus''.

În schimb, celebrul său concurent ligvistic, Larousse, a optat systematic pentru utilizarea majusculei, oferind mai multe variante de grafie, ''COVID-19 sau Covid-19''.

COVID-19 este un acronim creat din limba engleză de Comitetul Internaţional pentru Taxonomia Virusurilor şi adoptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în luna februarie 2020, și denumește boala provocată de coronavirus din 2019.

Genul său gramatical face obiectul ezitării în franceză.

În prezentarea ediţiei din 2022 a dicţionarului, Le Robert susține că ''legea''.o face modul în care este utilizat acest cuvânt Dacă genul feminin este adoptat în Canada francofonă, genul masculin este pentru moment majoritar în Franţa.

Dicționarul contrazice Organizația Mondială a Sănătății, care a decis că boala asociată coronavirusului se numește ''COVID-19''.Recent Posts

See All