• Lumea in Stiri

Cum va fi orasul viitorului construit de Toyota /Foto/Video


Toyota a început, în Japonia, programul său pentru dezvoltarea unui oraş smart, la poalele Muntelui Fuji.


La o distanţă de aproximativ 100 km de Tokyo,„oraşul viitorului” va funcţiona drept loc de testare pentru tehnologii precum robotica, smart home şi inteligenţa arficială.


Printre primii rezidenţi ai oraşului se numără 2.000 angajaţi din cadrul Toyota, mai multe cupluri ieşite la pensie, retaileri şi oameni de ştiinţă, aceştia urmând să testeze şi să dezvolte tehnologiile menţionate anterior.


Este vorba, de fapt, despre un mare laborator pentru toate tehnologiile viitorului: conducerea automată, robotica sau inteligenţa artificială. Potrivit AFP, cartierul în care se desfășoară programul este numit "Woven City" ("Oraşul ţesut") și se află la poalele celebrului Munte Fuji.


Responsabilii Toyota au organizat în zona cu o suprafaţă de 175 de hectare o ceremonie de inaugurare a oraşului unde s-a aflat odată o fabrică Toyota, care şi-a închis porţile anul trecut.Rezidenţii oraşului vor trăi în case smart dotate cu sisteme robotizate care să ajute la sarcinile zilnice ale locatarilor şi cu sisteme de inteligență artificială, pe bază de senzori, ce le vor monitoriza starea de sănătate.


Design-ul oraşului va fi creat de arhitectul danez Bjarke Ingels, care s-a aflat în spatele unor proiecte high-profile precum 2 World Trade Center în New York şi sediile Google din California şi Londra.Ingels a proiectat oraşul în ideea de a fi complet sustenabil prin intermediul unui ecosistem alimentat de celulele de hidrogen dedicate vehiculelor autonome cu emisii zero.


Orașul va avea mai multe parcuri şi o piaţă centrală mare, construită special pentru evenimentele sociale.


Acoperişurile clădirilor vor fi acoperite cu panouri fotovoltaice care vor genera energie solară şi energie pe bază de celule de hidrogen.


Woven City” va avea trei tipuri diferite de străzi: străzi destinate exclusiv vehiculelor rapide, cele pentru vehicule cu viteze medii şi pietoni şi mai multe alei construite special pentru pietoni.


În plus, o flotă de maşini autonome construite de Toyota va fi folosită pentru transport, livrări şi „retail mobil” de-a lungul oraşului.


Naşterea acestui oraş inteligent face parte din strategia de dezvoltare a constructorului nipon de noi tehnologii.


Toyota şi-a dezvăluit proiectul de "laborator viu" în ianuarie 2020 la salonul Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, invitând la colaborare investitori din lumea întreagă. Nu a comunicat, însă, data la care proiectul va fi finalizat. Proiectele oraşelor conectate se multiplică la nivel mondial, în special în America de Nord şi China, cu cei patru giganţi americani ai internetului Google, Apple, Facebook şi Amazon (GAFA) pe de o parte şi guvernul chinez pe de altă parte, împreună cu giganţii locali Huawei, Tencent sau Alibaba, mai scrie AFP.

Foto & Video: Toyota

12 views0 comments