• Lumea in Stiri

Cumintenia pamantului nu va fi expusa nici anul acesta


Statuia lui Constantin Brâncuși, Cumințenia pământului, nu va fi expusă nici anul acesta la Muzeul Național de Artă.


Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că proprietarii operei nu sunt interesați de acest lucru.


Anul trecut, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, faimoasa sculptură "Cumințenia pământului", a rămas ascunsă într-un depozit, în timp ce Ministerul Culturii a celebrat viața și opera celebrului artist prin proiecţia unor holograme 3D și ceremonii care au costat 40.000 de euro.


De ziua lui Brâncuși, lucrarea nu a putut fi expusă deoarece Ministerul Culturii nu a plătit asigurarea de 2.000 de euro pentru expunerea sculpturii, aflată în proprietate privată.

Preţul pentru achiziţia operei „Cuminţenia pământului”, negociat de Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai sculpturii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro.


Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro, din colectă publică. În cele din urmă, tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnaţi celor care au făcut donaţii pentru opera de artă. Termenul de returnare a fost amânat însă în fiecare an. Au fost returnați 69 % din banii adunați. Diferența va ajunge la bugetul de stat, pentru că donatorii nu au putut fi identificați.


Prin colectă publică s-au adunat, în 2016, 424.000 lei, de la peste 100.000 de donatori.

7 views0 comments