• Lumea in Stiri

Dacă vă gândiți la o cură de slăbire, luați în calcul vișineleMic dejun cu clătite umplute cu dulceaţă de vişine si.... compot de vișine. Nu sună rău!


Dar și mai bine proaspete! Sunt răcoritoare la vreme de caniculă şi au indicații terapeutice.


Cea mai veche menționare a vișinului dateaza din anul 340 Î.Cr, într-o lucrare a lui Aristotel.

Vinişnele chiar cad bine la inimă! Normalizează ritmul cardiac, pentru că sunt bogate în potasiu şi ajută la scăderea nivelului colesterolului în sînge.


Sunt recomandate celor care suferă de ateroscleroză dar și pentru prevenirea complicaţiilor acestei afecţiuni, fiindcă au în compoziţie substanţe anticoagulante .


Acestea ajută şi persoanele cu probleme ale sistemului venos şi varice. Ele sunt de folos în bolile de rinichi şi prevenirea atacurilor de gută, pentru că scad nivelul de acid uric din sânge, detoxifică organismul şi au şi acțiune ușor laxativă.

Sunt fructe bogate în vitaminele C, E şi în complexul B, dar conţin calciu, potasiu şi fosfor.


Vişinele sunt de neînlocuit şi în curele de slăbire. Aceste fructe furnizează doar 30 de calorii la 100 g. Persoanele care mănîncă 200 de grame de vişine zilnic împiedică depunerea grăsimilor inestetice din jurul taliei.


Ca să aveţi vişine tot timpul anului le puteţi congela sau coserva în dulceţuri compoturi sau ... în celebra vişinată, licoare din zahăr, alcool şi vişine.


În scop terapeutic, de la vișin se folosesc codițele fructelor, frunzele si scoarța ramurilor tinere. La fel ca la cireşe, codiţele de vişin conțin potasiu, derivati flavonici si tanin şi din ele se face un excelent ceai diuretic.


Vișinele trebuie consumate cu prudență de persoanele care au o aciditate ridicată la stomac, de cele care suferă de diabet, ori afecțiuni cronice ale plămânilor.


Consumul de vișine nu trebuie însă exagerat. 200 de grame de vișine pe zi sunt suficiente oricui.


18 views0 comments