• Lumea in Stiri

Darurile naturii primăvara: Păpădia


Doina Crețu, jurnalist specializat pe Sănătate

O întâlnim peste tot, de primavara devreme până toamna târziu.


Oriunde este un petec de pământ însorit îşi răsfaţă florile de un galben aprins.


Păpădia este răspândită cam peste tot în lume, fiind pe nedrept socotită o buruiană.


În Germania, Italia şi Franţa există chiar culturi întinse, deopotrivă pentru consumul alimentar cât şi în scopuri medicinale. Și iată de ce: frunzele sale conţin o cantiatate mai mare de vitamina A decât morcovii şi sunt o sursă importantă de potasiu, calciu, fosfor şi fier.


Întreaga plantă are efect terapeutic. Frunzele se pot folosi la salată. Dar, ar fi bine să fie culese dimineaţa devreme, înainte ca floarea să se deschidă, deoarece, după înflorire, în timpul zilei, frunzele pot deveni foarte amare.


Salatei de păpădie i se mai spune salata bătrânilor şi este recomandată persoanelor care se simt tot timpul obosite.


Tulpinile proaspete de păpădie, consumate ca atare, în cure de 14 zile, când planta este tânără, ajută în hepatita cronică şi sunt de folos diabeticilor: câte 10 tulpini pe zi, cât timp păpădia este înflorită.


Rădăcinile plantei sunt folosite ca laxativ. Și ceaiul din frunze uscate de păpădie are acelaşi efect.


Sucul obţinut din frunze proaspte creşte secreţia de bilă şi este un tonic puternic pentru ficat, de aceea este recomandat în bolile hepatice. Și cei care vor să slăbească au în păpădie un aliat.


Pentru că este bogată în potasiu, păpădia este folosită ca diuretic natural în cazurile de retenţie de apă.

N-aţi mâncat niciodată salată cu păpădie?! Daţi frâu liber imaginaţiei. Strecuraţi o legătură de păpădie în castronul cu salată verde.


Adăugaţi ridichii roşii, ceapă verde, zeamă de lămăie şi un pic de ulei de măsline. Obţineţi o explozie de culori şi vitamine.


Dar atenţie! Dacă suferiţi de gastrită sau de ulcer, păpădia vă măreşte secreţia de acid din stomac, iar sucul din tulpini poate provoca alergii persoanelor sensibile.


Ar mai fi multe de spus despre păpădie, dar este și mâine o zi!

43 views0 comments