• Lumea in Stiri

Darurile naturii primăvara: Păpădia (II)


Vă spuneam, ieri, că păpădia are puternice efecte tămăduitoare şi ajută în bolile hepatice, în diabet, este recomandată în artrită şi reumatism şi este depurativă: ne scapă de eczeme, acnee şi erupţii neplăcute pe piele.


Bine ar fi dacă aţi putea să ţineţi o cură de două săptămâni cu 5 tulpini de păpădie, pe care se le măncaţi zilnic, fără floare, numai tija. Are un gust amărui, nu tocmai plăcut, dar foarte de folos în hepatita cronică, celor cu glicemie mare şi celor permanent obosiţi şi bolnăvicioşi.


Crudă, în salate și sub formă de ceai sau tinctură – acestea sunt cele mai utilizate forme de administrare dar, puţină lume ştie că din florile de păpădie se poate prepara un sirop foarte gustos, care se aseamănă la consistenţă şi culoare cu mierea.


Reţeta a fost culească de vestita vindecătoare austriacă Maria Treben, care îi recunoştea şi gustul minunat şi avantajele pentru sănătate.


Siropul se face acum, primăvara, din florile de păpădie proaspăt culese.


Se pun 4 mânini pline de flori de păpădie într-un litru de apă rece şi se ţin pe foc până dă în câteva clocote. Se acoperă şi se lasă 12 ore la macerat. După acest timp se strecoară bine şi în lichidul rămas se adaugă1 kg de zahăr nerafinat şi zeama de la o jumătate de lămâie.


Oala cu lichid se pune din nou la foc mic, fără capac şi se fierbe până siropul se leagă. Nu trebuie să fie prea gros pentru că se zahariseşte şi nici prea subţire pentru că va fermenta. Trebuie să aibă o consistenţă vâscoasă, asemănătoare mierii. Falsa miere de păpădie, unsă pe pâine, dimineaţa la micul dejun, este şi gustoasă şi sănătoasă. Încercați!

18 views0 comments

Recent Posts

See All