• Lumea in Stiri

Darurile naturii primavara: Urzica


de Doina Crețu, jurnalist specializat pe Sănătate


Merită să pun o vorbă bună pentru o plantă modestă, care ne pune primăvara la uşă şi aduce cu ea o mulţime de beneficii pentru organism. Cine nu ştie că urzica îţi curăţă sângele şi îţi redă vigoarea la schimbarea anotimpului?!


În gastronomia românească sunt fel de fel de reţete pe bază de urzici.


Mâncaţi ceva pe bază de urzici: este cel mai ușor mod de a-ţi detoxifia organismul. Dar dacă gustul lor nu vă este pe plac puteţi încerca ceaiul de urzică: vitaminizează, remineralizează şi combate stările de anemie şi astenie pentru că planta abundă în clorofilă şi are un conţinut mare de fier, mai ales acum primăvara.


Infuzia de urzică stimulează secreția bilei și digestia. Fiindcă are un efect ușor laxativ, este indicată în cura de slăbit.


Urzica are proprietatea de a extrage puternic apa din țesuturi și de aceea este indicată în hidropizii, dar și în alergii.


Urzicile au acţiune bactericidă, sunt recomandate în inflamaţiile căilor urinare şi au proprietatea de a fluidifica secreţile bronhice, favorizând expectoraţia în cazul tusei şi bronşitei. Cura de ceai de urzică subţiază sângele și scade conținutul de glucoză din sânge.Cât despre tratamentul extern, clătitul părului cu decoct de urzică era piesa de rezistenţă a bunicilor, care doreau să aibă un păr frumos şi sănătos. Și cu adevărat este un redutabil tonic capilar, combate mătreaţa şi are şi rol cicatrizant dovedit.


Ceaiul de urzică activează regenerarea pielii şi este folosit în tratamentele cosmetice. Pentru dureri reumatice sunt recomandate băi cu decoct de urzici. O altă procedură, care se poate aplica în sciatică, lumbago, nevrite ale brațelor și picioarelor, este frecarea ușoară a locurilor dureroase cu urzici proaspete. Nu o faceţi dacă sunteţi alergici.


Deşi este una dintre cele mai bune plante depurative şi stimuIează sinteza globulelor roşii, cura îndelungată cu urzică are şi efecte secundare: poate cauza un dezechilibru electrolitic, datorită acţiunii sale diuretice. Cei care consumă în mod repetat planta de urzica trebuie să aibă grijă ca în dieta lor zilnică să existe suficient potasiu.

Cercetările de laborator au dovedit că urzica determină contracțiile uterului, deci femeile gravide ar trebui sa fie prudente la consumul de urzică.


Amintiți-vă că „leacul nu-i cu sacul!”61 views0 comments

Recent Posts

See All