• Lumea in Stiri

Dat-i-am nume, Pelisor. Povestea resedintei princiare si regale


Castelul Pelișor, construit între anii 1899-1902 din dorinţa regelui Carol I, ca reşedinţă a principilor moştenitori Ferdinand şi Maria, de către arhitectul ceh Karel Liman, are o poveste care începe tocmai pe actul inaugural, pictat de regină pe un pergament, în care scrie: “Noi, Carol I, rege al României, clădit-am această casă alăturea de falnicul castel Peleş pentru iubiţii noştri nepoţi. Sfinţită de biserică spre a aduce binecuvântarea cerului, noi, Ferdinand, principe al României cu Maria, principesă, primit-am această nouă clădire, cu inima recunoscătoare şi plină de dragoste. Intrat-am cu ai noştri copii, Carol, Elisaveta şi Maria, în anul mântuirii 1903, iar al domniei regelui Carol al 37-lea, în ziua de 24 maiu. Dat-i-am nume, Pelişor”.


„Casa de vis“ îmbină elemente germane cu cele româneşti, după gusturile Reginei Maria. De altfel, întreg Pelişorul păstrează amintirea celei care avea să devină regina tuturor românilor, fiind şi locul în care Regina Maria a s-a stins, în Camera de aur.


Castelul este parte integrantă a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea pârâului Peleş: reşedinţa de vară a Casei Regale, adică Peleşul, Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Gardă, Casa Arhitecţilor, Casa Grădinii, iar mai târziu, Pelişorul.În 1993, Castelul Pelișor şi-a deschis porţile pentru publicul larg, devenind muzeu, singurul în stilul Art Nouveau din România.


Aici, la 3 noiembrie 2015, a avul loc ceremonialul militar al ”Întoarcerii Inimii Reginei”, de la Muzeul Naţional de Istorie, unde s-a aflat timp de 44 de ani, via Palatul Regal.


Caseta cu inima reginei a fost depusă în Salonul de Aur din Castelul Pelișor, locul în care Reginei Maria s-a stins la 18 iulie 1938.