• Lumea in Stiri

De ce au invadat gargaritele litoralul Marii Negre


Zilele acestea, plajele româneşti au fost, practic, invadate de insecte, dar cele mai numeroase, de departe, au fost gărgărițele.


Pe nisip, pahare, prosoape, șezlonguri, gărăgărițele s-au așezat peste tot. Insectele ies în număr mare în jurul prânzului, când caută hrană. Sunt atât de multe încât, mai în glumă, mai în serios, unii turişti spun că o să se bronzeze cu buline.

Gărgărițele sunt pe tot litoralul, din Mamaia, până la Costineşti şi Vama Veche.

Cele mai multe, însă, au ajuns pe plajele de la Corbu şi Vadu - unde pe terenurile agricole a început deja treieratul. De acolo vântul a purtat gărgărițele către plaje, de unde n-au mai putut zbura înapoi din cauza curenţilor puternici de deasupra mării.


Specialiştii pun fenomenul pe seama ploilor zilnice din ultima lună, când agricultorii n-au mai putut să îşi trateze chimic culturile, lucru care a favorizat înmulţirea insectelor aduse de vânt direct pe plajă.


Acum autorităţile nu pot interveni, pentru că dacă ar da cu insecticid pe plaja ar pune în pericol sănătatea turiştilor, iar stropirea culturilor în această perioadă este interzisă pentru că a început recoltarea grâului.

Vestea bună, însă, este că fenomenul nu va dura mai mult de o săptămână, spun specialiștii.

Chiar dacă asta nu-i încălzește pe cei care acum sunt la mare.

Pe de altă parte, gărgărițele sunt considerate de agricultori “sanitarul grădinilor”.

Buburuza, gărgărița sau Coccinella septempunctata poate ține sub control dăunătorii deoarece se hrănește cu afide, acarieni, omizi de dimensiuni mici, cu ouăle prădătorilor, pupe de insecte sau musculițe albe. Chiar larvele de gărgărițe consumă nu mai puțin de 650 ouă de afide sau 400 afide adulte în doar o lună!


Gărgărița, simbolul norocului


Sunt multe legende, credințe și superstiții în lume, legate de gărgărițe. Inclusiv un cântecel pe care mulți dintre noi l-a învățat în copilărie, care spune:

Gărgăriță riță/ Zboară-n poieniță/ Unde vei zbura/ Acolo va fi casa mea.

O legendă din Evul Mediu spune că țăranii erau disperați din cauza pagubelor provocate de afidele care mâncau frunzele grânelor de pe ogoare și au cerut ajutorul Fecioarei Maria. Aceasta le-a ascultat ruga și a trimis pe pământ mii de gărgărițe ce au distrus afidele (păduchii plantelor), permițând creșterea grânelor și culegerea recoltelor. Așa au început oamenii să le spună gărgărițelor „gândăceii Doamnei noastre”, o denumire care a dus la numele în engleză, „ladybug”, gândacul Doamnei”.157 views0 comments