• Lumea in Stiri

De ce avem nevoie de o zi a umbrelei ?

Updated: Feb 11În drum spre casă, pe ecranele acelea de la metrou, am văzut, în treacăt, o informație: 10 februarie e Ziua Internațională a Umbrelei.


Și m-am întrebat ... de ce e nevoie de o zi a umbrelei? Cine a stabilit că 10 februarie este Ziua Umbrelei?


La o primă căutare pe internet, am găsit vreo 10 articole în limba română care erau trase la indigo: aflu o scurtă istorie a umbrelei, care e cea mai mare, cea mai mică, cea mai veche. Dar nici un răspuns la întrebările de mai sus.


Articolele în engleză sunt ceva mai generoase. Măcar aflu că nu se știe cine a venit cu ideea celebrării umbrelei, dar că e una din acele sărbători noi, inventate ca să mai avem ce sărbători. Cel puțin din 2004 se marchează această zi în cinstea uneia dintre cele mai utile invenții.


Cuvântul umbrella derivă de la latinescul umbra, adică umbră.


Frunzele palmierului au fost, se pare, primele „umbrele”, iar cei dintâi beneficiari – băştinaşii din Pacificul de Sud.


Însă, umbrela, aproape așa cum o știm, au inventat-o chinezii.


Mai întâi din mătase, pentru protecția de razele soarelui, apoi din material rezistent la apă, pentru protecţie împotriva ploii, protecție obţinută prin ceruirea şi lăcuirea umbrelei din hîrtie.


Trebuie spus că, la început, umbrelele nu aveau forma cunoscută astăzi, ci semănau mai degrabă cu un evantai mult mai mare susţinut de un mîner înalt.Cîteva mii de ani mai tîrziu, în secolul al XVII-lea, umbrela era reinventată de italieni care au denumit obiectele „umbrellaces” – erau confecţionate din piele şi aveau formă asemănătoare cu cea a unui baldachin – cu ajutorul cărora se fereau de soare mai-marii oraşelor.


Umbrelele au devenit, apoi, un accesoriu din ce în ce mai utilizat de femeile nordul Europei, din cauza ploilor dese din această regiune.


Un secol mai tîrziu, scriitorul englez Jonas Hanway a apărut peste tot, timp de treizeci de ani, purtînd o umbrella. El a schimbat astfel idea că umbrelele sînt accesorii strict feminine şi a popularizat obiceiul şi printre bărbaţi.


Primul magazin de astfel de umbrele s-a deschis în Londra anului 1830 – „James Smith & Sons” . Magazinul există și astăzi. Acolo, primele umbrele au fost confecţionate din oase de balenă sau stinghii de lemn acoperite cu pînză unsă cu grăsime pentru a fi impermeabile.


Umbre

la cu spiţe din metal a fost inventată la mijlocul secolului al XIX-lea, creatorul ei, Samuel Fox, explicînd că ideea i-a venit în urma căutării unei soluţii pentru a utiliza surplusul de suporturi folosite pentru crinolinele şi corsetele rochiilor purtate de femeile acelui secol.


Între timp, umbrela a devenit un accesoriu aproape banal. Dar e folosită și de artiști, în diferite forme și culori.


În multe orașe, străzi întregi acoperite cu umbrele colorate devin atracția turiștilor pentru cele mai reușite fotografii.


Le mai vedem pe plajă sau în coktailuri.


În Marea Britanie, le-am văzut, deseori, aruncate în coșurile de gunoi sau abandonate pe bancheta din autobuz. Sunt ieftine.


Poți să cumperi cu câteva lire o umbrela, dacă te prinde ploaia.


Și, de cele mai multe ori, te prinde.


Doar că – localnicii știu! – poate fi o ploaie atât de ușoară, încât nu ai nevoie neapărat să te protejezi, sau – cum spun englezii – it’s raining with cats and dogs iar în acast caz, și cu umbrelă și fără umbrelă, vei fi udat, cu siguranță.


O altă mică invenție legată de umbrele am văzut în Japonia. La intrarea în magazine, ca să nu intri cu umbrela udă și să curgă apa de pe ea printre rafturi, sunt un fel de huse de unică folosință în care pui umbrela. Poți să o și lași la intrare, nu dispare!


Dar, când mă gândesc, totuși, la umbrele îmi amintesc acest reportaj foarte frumos făcut de BBC, la Paris, despre unul dintre ultimii meșteri care repară umbrele.
36 views0 comments