• Lumea in Stiri

De ce este în pericol Marea Barieră de Corali?Potrivit mai multor specialiști citați de BBC, Marea Barieră de Corali ar trebui inclusă pe o listă a Siturilor Patrimoniului Mondial care sunt „în pericol” din cauza daunelor provocate de schimbările climatice.


Și Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură susţine că cel mai mare sistem de recif de corali din lume ar trebui să fie retrogradat la întâlnirea de luna viitoare.


UNESCO a recomandat Australiei să acţioneze rapid în ceea ce privește încălzirea globală. Australia susține, însă, consideră că reciful este cel mai bine gestionat din lume și ar fi o greșeală să fie astfel listat.


Marea Barieră de Corali, care se întinde pe 2.300 km (1.400 de mile) în largul coastei de nord-est a Australiei, a obținut clasificarea Patrimoniului Mondial în 1981 pentru „importanța sa științifică și intrinsecă”.


Nu este prima data când UNESCO ia în discuție posibilitatea includerii recifului pe lista siturilor aflate în pericol. O dezbatere a mai fost și în 2017, iar atunci autorităţile australiene au alocat peste 3 miliarde de dolari americani pentru îmbunătăţirea recifului.


Totuşi, în ultimii cinci ani s-au înregistrat pierderi pe scară largă de corali.


Oamenii de știință susţin că principalul motiv este creșterea temperaturii mării ca urmare a încălzirii globale cauzată de arderea combustibililor fosili. Jumătate din Marea Barieră de Corali a murit în ultimii 25 de ani. Dar Australia rămâne reticentă să se angajeze în acțiuni climatice mai puternice.


Dacă reciful este retrogradat, va fi pentru prima dată când un sit natural al Patrimoniului Mondial ar fi inclus pe lista „în pericol”, din cauza impactului schimbărilor climatice.Listarea ar putea afecta o destinație turistică majoră, care creează mii de locuri de muncă în Australia.

15 views0 comments