• Lumea in Stiri

De ce lipseste oxigenul medical in India


Penurie de oxigen medical în Republica Democrată Congo, cozi în faţa spitalelor din Venezuela și India, atac speculativ asupra preţurilor din Peru, piaţă neagră în Brazilia. De mai multe săptămâni, reportajele realizate de jurnalişti Agenției France Presse din lumea întreagă dovedesc o realitate plină de cruzime: oxigenul, vital pentru salvarea bolnavilor de COVID-19 aflaţi în insuficiență respiratorie, lipseşte în multe ţări cu venituri mici sau cu venituri medii, mai ales în America Latină şi în Africa, dar şi în India.


Cozile cu pacienţi aflaţi în dificultate respiratorie din cauza infecției cu noul coronavirus sunt tot mai lungi în India, dar şi în alte ţări în curs de dezvoltare, care au nevoie de oxigen medical, a cărui disponibilitate industrială este departe de a fi suficientă la nivel mondial, mai ales în condițiile cererilor actuale, scriu reporterii Agenției France Presse.

Deşi este vital pentru tratarea eficientă a pacienţilor cu COVID-19 care sunt spitalizaţi sau se află la domiciliu, accesul la oxigenul medical, relativ facil în Europa şi America de Nord, este limitat în ţările sărace din cauza costurilor, infrastructurilor limitate şi a obstacolelor logistice, au explicat reprezentanţii UNITAID, structură internaţională coordonată de Organizația Mondială a Sănătății, însărcinată cu centralizarea achiziţiilor de tratamente medicale.Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un pacient din cinci care suferă de COVID-19 are nevoie de oxigen medical.

În februarie, OMS estima că peste o jumătate de milion de persoane aveau nevoie de 1,2 milioane de butelii de oxigen pe zi în aceste ţări. UNITAID estimează că aceste nevoi costă 1,6 milioane de dolari în 2021: 'O urgenţă mondială, care necesită o reacţie mondială'. Principalele provocări, din acest punct de vedere, vizează un grup format din aproximativ 20 de ţări, printre care se află state precum Malawi, Nigeria şi Afganistan.


În afara Chinei, primii trei furnizori mondiali de oxigen medical sunt: producătorul german Linde - aliat al grupului american Praxair, compania franceză Air Liquide şi cea americană Air Products.


Însă oxigenul medical este produs, în primul rând, de un număr foarte mare de companii locale şi regionale, deoarece una dintre principalele sale probleme constă tocmai în faptul că este un gaz dificil de transportat pe distanţe lungi. De altfel, acesta este şi motivul pentru care oxigenul medical are o disponibilitate mult mai mare în ţările industrializate, unde unităţile de producţie au fost construite pentru a alimenta şi alte sectoare, nu doar sănătatea, precum siderurgia şi chimia.

În India, avioane cargo ale aviaţiei naţionale au început să livreze săptămâna trecută uriaşe camioane-cisternă cu oxigen medical în zonele în care acesta lipseşte. Un prim tren 'Oxigen Express' a fost pus în circulaţie pe 22 aprilie. Ministerul indian al Apărării a anunţat, de asemenea, că va importa din Germania 23 de unităţi mobile specializate în producţia de oxigen.


Franţa a trimis opt unităţi de producţie de oxigen şi containere cu oxigen lichefiat care vor permite alimentarea unui număr de până la 10.000 de pacienţi într-o zi. În total, echivalentul unei cantităţi de circa 200 de tone de oxigen lichid va fi livrată de Franţa spitalelor indiene.