• Lumea in Stiri

De ce s-a prăbușit Cascada Bigăr? / Video + Foto


În acest moment, există două variante privind posibile cauze ale prăbușirii, luni după-amiază, a Cascadei Bigăr - una dintre cele mai spectaculoase din România.


Presa a scris - citând un activist de mediu - că evenimentul s-ar fi produs din cauza unei păstrăvării din zonă, care a făcut niște intervenții în zonă, la cursul Bigărului.


Romsilva a respins acuzatiile conform carora prabusirea cascadei Bigar ar fi fost provocata de captarea apei de catre pastravaria Valea Minis.


Regia Nationala a Padurilor a transmis ca nu s-au efectuat lucrari suplimentare de 33 de ani, astfel ca ar fi imposibil să fie aceasta cauza.


Romsilva susține că este vorba de cauze naturale care au dus la prăbușirea Cascadei.


Practic, cascada s-ar fi prăbușit sub propria greutate, ”în urma acumulării în timp a travertinului si a muschiului", a transmis Romsilva.
Una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul National Cheile Nerei - Beusnit, Cascada Bigăr, atrăgea peste 100.000 de turiști în fiecare an.


În urmă cu câțiva ani, în zonă s-au investit aproape 150.000 de euro pentru amenajarea eco-turistică a zonei.


S-a amenajat un drum de acces de la intrarea în parc şi a fost construită o platformă care facilitează accesul la baza cascadei.


De-asemenea, s-au amenajat spaţii şi poteci între cascadă şi izvor, şi s-a realizat o trecere către Grota Bigăr, aflată în apropierea cascadei.De asemenea, zona a fost dotată cu panouri informative, pubele ecologice, marcaje de atenţionare şi locuri de repaus.


Situată în Valea Minişului, din judeţul Caraş-Severin, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, pe DN 57B, cascada Bigăr reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din România.


În 2013, presa internaţională de specialitate a nominalizat cascada Bigăr drept cea mai frumoasă cascadă din lume.


Iată cum arăta înainte Cascada Bigăr:262 views0 comments