• Lumea in Stiri

De unde va putea fi văzută prima eclipsă de soare a anului?


Joi, 10 iunie, are loc prima eclipsă de Soare din acest an.


Practic, Soarele va fi blocat aproape complet de către Lună, iar pe cer va rămâne vizibil doar un cerc de foc .

Aceasta va fi prima din cele două eclipse de Soare ce vor avea loc în 2021, a doua urmând să aibă loc pe 4 decembrie.

Eclipsa este una inelară va putea fi văzută foarte bine doar în câteva locuri din Emisfera Nordică - regiuni din Canada, Groenlanda și nordul Rusiei, anunţă NASA.

Însă o eclipsă parțială de soare va fi vizibilă în mai multe zone din Emisfera Nordică, inclusiv România.. Mai exact, în jumătatea de nord a ţării.


Eclipsa inelară are loc atunci când Soarele şi Luna sunt perfect aliniate cu Pământul. Dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, o parte a coroanei de lumină rămâne vizibilă. Aceasta este prima eclipsă anulară din anul 2021 şi a 16-a din secolul XXI.

Întreaga eclipsă va dura în jur de 100 de minute, începând la răsăritul Soarelui în Ontario, Canada, și va traversa înspre nord până la momentul de maxim al eclipsei, în jur de 8:41 ora Groenlandei și se va încheia la apusul Soarelui în nordul Siberiei. Faza de coroană de foc în care Luna acoperă 89% din Soare, va dura aproximativ 3 minute și 51 de secunde în fiecare punct de-a lungul acestui traseu.

În contrast, o eclipsă totală, care scufundă pentru scurt timp o parte a planetei în întuneric, apare atunci când diametrul Lunii corespunde exact cu cel al Soarelui.UNDE POATE FI VĂZUTĂ ECLIPSAObservatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a anunțat că joi după-masa din jumătatea de nord a țării se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare, însă cu o acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună.


The Virtual Telescope Project din apropierea Romei va găzdui un nou livestream cu participare internațională de la observatoare din Canada. Acesta va putea fi urmărit pe site-ul web al VTP sau pe Youtube. În Marea Britanie eclipsa va fi transmisă de Muzeele Regale Greenwich printr-un livestream de la Observatorul Regal. Eclipsa va fi transmisă live și de NASA.

67 views0 comments