• Lumea in Stiri

De Ziua Francofoniei, TNB prezintă o producţie subtitrată în franceză / VIDEO


De Ziua Internaţională a Francofoniei, Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti prezintă, cu subtitrare în limba franceză, filmul documentar de lung metraj 1989. Jurnalul unei Revoluții.


Filmul va fi prezentat în mai multe țări.


Regizoarea documentarului este Carmen Lidia Vidu, unul dintre cele mai interesante nume din sfera creaţiei teatrale din ţara noastră, remarcată şi peste hotare, unde a obţinut câteva premii importante, unele chiar pentru documentar.


La baza acestui film se află spectacolul de teatru documentar Jurnal de România.1989, regizat, de-asemenea, de Carmen Lidia Vidu în 2020.


Patru actori români dintre cei mai cunoscuţi au devenit în documentarul tinerei regizoare „documente ale Revoluției”.


Deşi au trecut mai bine de trei decenii de la Revoluția din 1989, foarte multe întrebări îşi aşteaptă răspunsul.


Fiecare actor are o părere diferită despre cum a fost la Revoluţie, fie că a trăit-o, fie că nu. Cele mai multe informaţii pe care populaţia le-a asimilat şi le repetă sunt 'cele oficiale', uneori uitându-şi istoria personală.

Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale şi Florentina Ţilea, proiectul propune interviuri despre teme ca 'Securitatea', 'Procesul Ceauşeştilor', 'Revoluţie', 'Terorişti', realizate cu Germina Nagâţ, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea.


Jurnalele actorilor deschid un dialog despre cum ne raportăm la istorie.


“La fel ca spectacolul de teatru documentar, şi filmul alătură cele două tipuri de imagini (oficiale şi private) pentru a contura o privire mai nuanţată asupra Revoluţiei din 1989. Incitanta privire retrospectivă îmbină elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană”- se arată într-un comunicat al TNB.


1989. Jurnalul unei Revoluții

Film documentar

Cu subtitrare în limba franceză:

https://www.youtube.com/watch?v=cx6zdo8EGwo


24 views0 comments