• Lumea in Stiri

Demolarea Bisericii Sf. Vineri, la ordinul Elenei Ceaușescu: „Jos porcăria!”


Despre Biserica Sfânta Vineri din București se poate spune simplu: data din 1645. Purta hramul „Cuvioasa Parascheva". A fost demolată în 1987, pe 19 iunie, în plin Comunism. Pe locul bisericii a fost construit un bloc.


Jos Porcăria”, ar fi spus Elena Ceauşescu iar biserica a fost rasă de pe faţa pământului în doar trei zile.


Biserica era ctitoria lui Matei Basarab .La începutul secolului al XVIII-lea, în incinta mânăstirii s-a făcut un azil pentru bătrâni și alienați. Un punct de atracție era incoana făcătoare de minuni a Cuvioasei Paraschiva.


De-altfel, prin grija preotului paroh, Gheorghe Bogdan, cea mai mare parte din bunurile sacre ale bisericii au fost salvate, fiind duse în custodie la Mănăstirea Cernica și muzeul Herești.


Biserica fusese afectată de cutremurul din 1977. S-au făcut restaurări numeroase şi reconsolidări, ultima cu doar doi ani înainte de demolare.


Istoricul Radu Ciuceanu, care a fost de față la demolare povestea într-un interviu: „Biserica Sfânta Vineri era o splendoare, când a fost darâmată, într-o zi de vineri. Pe la ora 22.00, în seara dinaintea demolării, maşina lui Ceauşescu trecuse prin faţa bisericii. Tovarăşa în care Satana şi-a găsit sălaşul a spus:Bine, mă, Dincă, dar pe asta de ce ai mai păstrat-o? Iordache, de la Capitală, a fost înştiinţat că a doua zi, clădirea era condamnată la moarte”.
A doua zi, în zonă, 10 buldozere însoţite de excavatoare cu lame de doi metri erau pregătite să culce la pământ lăcaşul de cult.


Istoricul Ciuceanu povestește că un tânăr s-a aruncat în faţa buldozerelor și a spus: „Eu nu fug din faţa altarului, darâmaţi biserica peste mine. Va fi cel mai frumos mormânt”.


A fost îndepărtat, însă, și în mai puțin de 4 ore, biserica a fost la pământ.


Mii de oameni care barau linia tramvaielor dinspre Călăraşi au început să strige . Mulți au au aprins lumânări şi au vegheat toată noaptea ruinele bisericii. Securitatea nu a îndrăznit să intervină.


În plus, când militarii și cei de la ICRAL au aflat că se demolează și biserica, nu doar casa parohială, au fugit de fața locului. Nu au mai vrut să participe la demolare, iar pentru continuarea ei au fost aduși deținuți, iar lăcașul de cult a fost pus la pământ .


Preotul Gelu Bogdan a început, după 1990, demersurile de reconstrucție a Sfintei Vineri.


Abia după 17 ani a primit o bucată de pământ pentru a reclădi monumentul. După încă cinci ani, construcția este aproape încheiată, grație donațiilor de la credincioși.


Există o singură fotografie color cu Biserica Sf. Vineri. Ea a fost realizată chiar în zilele demolării și a fost publicată de Muzeuldefotografie.ro
Imaginea color a fost realizată în iunie 1987, într-o zi mohorâta, cu puțin timp înaintea demolării efective a bisericii. În acea zi se “lucra” la demolarea așezămintelor Năsturel Herăscu, aflate în imediata apropiere. Autorul fotografiei, Friedrich Wibbeling, este un profesor de limbi străine care locuieşte lângă Munchen, fiind căsătorit cu o bucureşteancă.


574 views0 comments