• Lumea in Stiri

Descoperire istorica in Saxonia: ruinele unei biserici ctitorita in urma cu un mileniu


Arheologii care făceau săpături în căutarea rămăşiţelor unui palat imperial din Germania, au descoperit ruinele unei biserici vechi de 1000 de ani, ctitorită de Otto cel Mare, scrie siteul Live Science.

Otto I, care a trăit între anii 912 - 973, a rămas în istorie pentru că a consolidat şi extins Sfântul Imperiu Romano-German, autoproclamându-se succesorul lui Carol cel Mare. Imperiul, cu centrul de putere pe actualul teritoriu al Germaniei, controla teritorii vaste din Europa centrală.


O serie de izvoare istorice atestau construcţia unui palat şi a unei biserici în apropiere de Helfta, în Saxonia, pentru împăratul roman. Arheologii din cadrul Biroului de Stat din Saxony-Anhalt pentru Conservarea Monumentelor şi Arheologie, au început să caute acest palat din luna mai.


Biserica cu trei abside are aproximativ 30 de metri lungime şi a fost construită în forma unei cruci. Clădirea a fost distrusă în perioada Reformei Protestante ce a cuprins Europa în secolul XVI şi a dus la apariţia unor noi biserici creştine. Biserica şi palatul 'dominau' valea în care au fost construite, conform comunicatului echipei de arheologi.Printre artefactele descoperite până acum în ruine se numără un crucifix din bronz, decorat cu smalţ şi meşteşugit la Limoges, în Noua Aquitaine, pe teritoriul actual al Franţei, în secolul XIII. Arheologii au descoperit şi un fragment dintr-un clopot, o broşă smălţuită din secolul IX şi mai multe monede.


În jurul bisericii sunt şi câteva morminte, unele zidite cu cărămizi. Deocamdată excavarea bisericii rămâne prioritară, dar izvoarele istorice vorbesc şi despre existenţa unui palat în apropierea bisericii, care până acum nu a fost descoperit.


Izvoarele istorice susțin că, deşi Otto cel Mare a dispus construcţia bisericii şi a palatului, împăratul nu le-a vizitat decât o singură dată, la inaugurarea bisericii în jurul anului 968.


39 views0 comments