• Lumea in Stiri

Descoperire macabră lângă Moscova: Zeci de gropi comune de pe vremea lui Stalin


Zeci de gropi noi au fost descoperite într-un faimos loc de execuție din epoca lui Stalin situat în afara Moscovei, unde se crede că sunt îngropați în jur de 14.000 de disidenți politici, potrivit Kommersant citat de The Moscow Times.


Existența gropii comune în districtul Kommunarka din sud-vestul Moscovei a devenit cunoscută atunci când KGB și-a deschis arhivele pentru o scurtă perioadă de timp, în ultimele zile ale Uniunii Sovietice.

Succesorul KGB, actualul FSB, estimează că până la 14.000 de oameni au fost împușcați și aruncați în morminte comune, în poligonul Kommunarka, între anii 1937-1941.

Căutările au fost începute în 2018 cu ajutorul unui radar de sol și a unor fotografii realizate de pilotul unui bombardier nazist, fiind descoperite 87 de gropi. Kommersant a anunțat că acum arheologii au mai descoperit 47 de gropi, ridicând totalul la 134.


Grupul Memorial pentru Drepturile Omului a deschis un centru de informații care conține o bază de date cu 6.609 de victime, inclusiv membri ai elitei Partidului Comunist, diplomați și agenți de contraspionaj. Conform informațiilor sale bazate pe arhivele FSB, aproape întregul guvern al fostului satelit sovietic din Mongolia și mai mulți oficiali baltici au fost executați acolo.


Kommunarka a fost unul dintre cele trei câmpuri de execuție din Moscova utilizate de poliția secretă a lui Stalin în anii 1930.


Uniunea Sovietică l-a repudiat pe Stalin după moartea sa din 1953, învinuindu-l de genocid și de moartea a milioane de oameni din cauza foametei.


Totuși, mulți ruși îi dau credit lui Stalin pentru înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. Recent, președintele Vladimir Putin a fost acuzat că a încercat să reabiliteze imaginea lui Stalin, numindu-l „o figură complexă”.

274 views0 comments

Recent Posts

See All