• Lumea in Stiri

Despre codul lui Leonardo da Vinci, de Ziua Mondiala a Artei in pandemie


Lumea întreagă marchează, la 15 aprilie, Ziua Mondială a Artei, o recunoaştere a contribuţiei artiștilor care ne fac viața mai frumoasă.

Data nu a fost aleasă întâmplător în memoria lui Leonardo da Vinci, „omul universal” al Renaşterii.

Anul trecut, cultura și arta au fost în impas. Muzeele au fost nevoite să-și închidă porțile, dar au încercat să organizeze tururi virtuale și chiar au pus marile colecții de artă online. Concertele s-au mutat și ele în mediul virtual, dar au lipsit aplauzele și bis-urile din săli. Un câștig a fost totuși: piața colecțiilor și colecționarilor a înflorit, iar licitațiile de artă nu au dus lipsa cumpărătorilor, care și-au canalizat resursele necheltuite în vacanțe

Coronavirusul va influenţa arta pe termen lung, cu siguranţă. Cum vor interpreta scriitorii, pictorii, cântăreţii şi actorii propriile experienţe şi schimbările survenite în societate?

Ce ar fi făcut sculptorul, omul de ştiinţă, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, Leonardo da Vinci?

Poate ar fi spus că Timpul este suficient pentru cei care...știu să-l folosească!

Născut la 15 aprilie 1452, Leonardo da Vinci ne uimește și astăzi. Primul său desen cunoscut, „Peisaj 8P”, este datat 5 august 1473, când avea 21 de ani. Au urmat „Madonna Benois” şi „Madonna Litta”, iar în 1481, a început „Închinarea magilor”, lucrare care a rămas neterminată.

În 1493 a expus modelul în mărime naturală, în lut, al statuii ecvestre a lui Francesco Sforza, prin care a reușit să rezolve, în sculptură, problema mișcării și a echilibrului, iar între 1495 și 1498, realizează faimoasa „Cina cea de taină”, pentru Mănăstirea Santa Maria delle Grazie din Milano - lucrare declarată de către UNESCO, alături de biserică, parte a patrimoniului mondial al umanității.

În 1498, Leonardo da Vinci a început să lucreze la un „Tratat de anatomie”, iar după anul 1500 s-a concentrat asupra construirii unui „aparat de zburat”. A urmat lucrarea considerată și astăzi, cea mai renumită pictură din lume: „Gioconda”, sau „Mona Lisa”- tablou aflat la Muzeul Luvru din Paris.

Leonardo da Vinci a realizat și o hartă a lumii, a inventat sau perfecționat nenumărate mașini industriale și militare, de săpat, tipografice, cuptoare metalurgice si un sistem mobil de baricade, şi a inventat parașuta.

Și tot Leonardo da Vinci ne-a lăsat un cod misterios, migălos căutat în picturi, culori, linii și schițe. Dar, de mai bine de jumătate de mileniu, mesajul indescifrabilul este la vedere: arta ne face mai buni.


Recent Posts

See All