• Lumea in Stiri

Diagnostic COVID-19 cu stetoscopul


Cercetători de la Spitalul Universitar din Geneva sunt în etapa finală a realizării unui stetoscop care, cu ajutorul inteligenţei artificiale, poate detecta COVID-19 după sunetul respiraţiei.


Crearea stetoscopului digital inteligent - denumit ''pneumoscop'' de către medicul Alain Gervaix - a început în anul 2017, dar atunci obiectivul era de a detecta pneumoniile. Oadată cu venirea pandemiei, medicul elvețian a schimbat abordarea, pentru a se adapta la identificarea coronavirusului în plămâni.


Conectat la un telefon inteligent sau la o tabletă, stetoscopul are un algoritm realizat pe baza datelor culese din sunetele pulmonare ale pacienţilor, deoarece fiecare boală sau infecţie pulmonară, indiferent că este vorba despre astm, pneumonie, bronşită sau COVID-19, face ca plămânul să emită un sunet diferit în timpul respiraţiei.Algoritmul, denumit ''DeepBreath'' (respiraţie profundă), a fost elaborat de Şcoala Politehnică Federală din Lausanne, unul dintre principalele centre tehnologice în Elveţia.


Rezultatele preliminare par să indice că ''DeepBreath'' poate să descopere COVID-19 inclusiv la pacienţii asimptomatici, până în prezent detectând până la 8 din 10 cazuri pozitive la testele PCR.