• Lumea in Stiri

Diferentele dintre cele trei vaccinuri anti COVID-19 aprobate în UEÎn Uniunea Europeană sunt aprobate, în acest moment, trei vaccinuri împotriva COVID-19, toate trei disponibile și în România.


E vorba de Pfizer/BionTech, produs de Pfizer, una din cele mai mari companii farmaceutice din lume, impreuna cu firma germana BioNTech, specializata in biotehnologie, Moderna, dezvoltat de compania americană de biotehnologie Moderna Therapeutics și Astra Zeneca, produs în Marea Britanie de Universitatea Oxford & AstraZeneca.


Comitetul Național de Vaccinare a făcut, recent, o comparație între primele vaccinuri aprobate – Pfizer/BionTech și Moderna.


Cele două variante de vaccin sunt foarte asemănătoare.


Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. â


Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.

Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2.


Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.


Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu este cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.


Cine se poate vaccina?Vaccinul Pfizer este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.


Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului.

Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea.


Câte doze trebuie făcute?


Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Pfizer rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.


Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri.

Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reacții sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.Fiecare flacon de vaccin Pfizer conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze.


Primul trebuie diluat cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce Moderna este gata pentru utilizare.Un studiu recent, realizat la Universitatea din Texas, arată că vaccinul de la Pfizer/BionTech neutralizează și cele trei variante ale SARS-Cov-2 apărute în Marea Britanie şi în Africa de Sud.


Cu toate acestea, capacitatea sa de neutralizare a fost “lejer inferioară” împotriva unei alte variante sud-africane apărute recent, potrivit unei analize a plasmei de la 20 de persoane care au fost deja imunizate, relatează EFE .


Cât privește cel de-al treilea vaccin, potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului, pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta între 18 - 55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice.


Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4 - 12 săptămâni de la prima doză.

România a ales ca rapelul să se facă după 8 săptămâni.


Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice timp de trei luni după prima doză, eficacitatea crescând dacă a doua doză este administrată mai târziu,


Pare, însă, să ofere o protecție limitată împotriva formelor medii de Covid-19 provocate de tulpina sud-africană a noului coronavirus.


Vaccinul AstraZeneca este monovalent. Se administrează doar intramuscular.15 views0 comments