• Lumea in Stiri

Dinozaurul oceanelor- celacantul, pestele cu cea mai lunga durata de viata


Celacantul - o specie de peşte considerată dispărută odată cu dinozaurii, cu 66 de milioane de ani în urmă, dar care a fost descoperită în mod neaşteptat în 1938, în largul coastei estice a Africii de Sud - continuă să ofere surprize oamenilor de ştiinţă.


O echipă de cercetători a constatat, în urma unui nou studiu, că aceşti peşti de dimensiuni mari, nocturni, care trăiesc la mari adâncimi, au o durată de viaţă de aproximativ cinci ori mai mare decât se credea anterior - de aproximativ un secol - şi că femelele au o gestaţie de cinci ani, cea mai lungă din rândul animalelor.


Analizând una dintre cele două specii vii de celacant, oamenii de ştiinţă au stabilit, de asemenea, că ritmul de dezvoltare şi de creştere al acestor vieţuitoare este cel mai lent observat la oricare alt peşte, iar maturitatea sexuală este atinsă abia la aproximativ 55 de ani.



Cercetătorii şi-au bazat analizele pe inelele anuale de creştere depuse pe solzii peştelui pentru a determina vârsta exemplarelor de celacant - 'la fel cum se procedează în cazul inelelor copacilor',a spus biologul marin Kélig Mahé de la institutul francez de oceanografie IFREMER, autor principal al studiului publicat săptămâna aceasta în jurnalul Current Biology.


Celacantul a apărut pentru prima dată în perioada devoniană, în urmă cu aproximativ 400 de milioane de ani, cu circa 170 de milioane de ani înaintea dinozaurilor.

Inițial, s-a crezut că celacantul a devenit istorie în timpul extincţiei în masă care a condus la dispariţia a aproximativ trei sferturi dintre speciile de pe Pământ în urma impactului unui asteroid, la sfârşitul perioadei cretacice.

Celacantul este un peşte cu aripioare lobate, care diferă structural de cele ale altor peşti. Aripioarele ar fi fost precursoarele membrelor primelor vertebrate care au evoluat pe suprafaţa terestră.


Peştele celacant trăieşte în ocean la mari adâncimi, de până la 800 de metri. În timpul zilei, peştii se adăpostesc în peşteri vulcanice, singuri sau în grupuri mici. Femelele sunt puţin mai mari decât masculii, ajungând la aproximativ doi metri lungime şi cântărind 110 kilograme.

Cele două specii existente, ambele aflate pe cale de dispariţie, sunt celacantul african, întâlnit în principal în apropierea Insulelor Comoro, în largul coastei estice a continentului, şi celacantul indonezian.

La ora actuală, se estimează că celacantul are cea mai mare durată de viață dintre toţi peştii, apropiată de cea a rechinilor de mare adâncime şi peştelui pion portocaliu'.

Rechinul din Groenlanda, un mare prădător din oceanul adânc, are o durată de viaţă ce poate ajunge la aproximativ 400 de ani.


285 views0 comments