• Lumea in Stiri

Doi fosti jurnalisti BBC romani povestesc intalnirile lor cu Printul Consort Philip


Sunt foarte norocoasă să îl fi întâlnit de cateva ori pe Printul Philip” - își începe postarea de pa Facebook Aura Woodword , fost jurnalist la secția în limba română a BBC World Service.


După 10 ani la BBC a ajuns să lucreze cu Alteța sa Regală Prințul Charles al Marii Britanii. Ani de zile a fost director executiv al Fudației Prințul de Wales.


Așa a ajuns să/l întâlnească și pe Prințul Philip.


„Prima dată (L-am întâlnit / n.r.) în decembrie 2014 , la recepția de Crăciun organizată pentru angajatii Casei Regale, la Buckingham Palace. Zâmbea fericit și vorbea cu aproape toată lumea. Ne întreba dacă am avut un an bun, ce vom face de Crăciun și dacă totul este ok. Glumea aproape tot timpul și era eminamente vesel.

Printul Philip s-a stins azi dimineață la capătul unei vieți lungi și extraordinare, în cea mai mare parte fericită. O viață dedicată monarhiei, familei și țării. Căsnicia lui cu Regina Elisabeta II a durat 73 de ani. Este un om care accepta cu greu complimente dar, simplu spus, sprijinul lui mi-a dat putere in toți acești ani - declara Regina la aniversarea de aur a căsniciei lor. Printul Philip a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial în cadrul Marinei Regale, a condus o fregată și a fost descris ca un lider autentic. Căsătoria cu viitoarea Regină l-a plasat însă în plan secund. A știut să rămână mereu doi pași în spate, însă influența lui în viața familei regale - și a instituției - a fost mereu evidentă. Pe lângă obligațiile oficiale, Printul Philip a avut sute de organizații caritabile pe care le-a înființat și susținut decenii la rând. A fost presedinte al World Wildlife Fund dar contribuția care poate va rămâne cel mai mult în memoria publică este înființarea The Duke of Edinburgh Awards, gândite să ajute tinerii să își descopere limitele și priceperile, care să îi ajute în viață.

Nevoia de a învăța să te descurci pe puterile tale a fost probabil experiența copilăriei lui. Printul Philip s-a născut în familia regală a Greciei. În 1922, familia lui a fost nevoită să ia calea exilului, după ce Regele Constantin al Greciei a fost forțat să abdice. Printul Philip avea un an și jumătate. Părinții lui s-au despărțit iar el a ajuns să învețe în mai multe școli internat din Europa. Mama lui a ajuns într-un spital psihiatric iar una dintre surorile lui - de care era cel mai apropiat - a murit într-un accident de avion cu întreaga familie.

Căsnicia cu Regina Elisabeta a-II a fost pe cât de lungă pe atât de fericită. Gândurile tuturor se îndreaptă în această seară spre Majestatea Sa. ”Un alt fost jurnalist BBC, secția în limba română, Dorian Galbinski (Dorian Galor - nume de microfon) face o evocare a personalității Prințului Philip, cel mai longeviv consort din istoria Marii Britanii, în cartea sa Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC recent apărută la Editura Humanitas:


„După câteva minute, l‐am văzut pe prințul Philip, soțul reginei, îndreptându‐se spre mine. — Nu beți nimic? m‐a întrebat el. — Nu‐mi place șampania, i‐am răspuns, indicând chelnerii care ofereau cupe de șampanie oaspeților. — Avem și alte băuturi, a continuat prințul. Ce‐ați dori să beți? — O bere, i‐am răspuns sincer, convins însă că am călcat în străchini. Prințul nici n‐a clipit, a ridicat un deget, un chelner a apărut imediat lângă el și, după câteva minute, a reapărut cu două pahare cu bere. — Cheers! a toastat prințul cu paharul său de bere. Ce talent rar, m‐am gândit, și ce spirit generos, să te facă să te simți în largul tău și să‐ți risipească orice posibil sentiment că ai procedat greșit. Clasa își spune cuvântul! După câteva momente s‐a apropiat de noi Larry, și curând și regina. Larry și cu mine ne‐am înclinat, regina ne‐a pus câteva întrebări legate de activitatea noastră de traducători, prințul Philip ne‐a spus o anecdotă, după care cuplul regal și‐a luat rămas‐bun și s‐a retras.” https://humanitas.ro/humanitas/carte/viata-trece-ca-un-glontDorian Galbinski l-a întâlnit pe Prinţul Consort Philip în 1978, când a fost traducător pentru Casa Regală Britanică la vizita cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu la Palatul Buckingham, din Londra. Întâlnirea descrisă mai sus a avut loc la una dintre recepțiile prilejuite de vizita cuplului Ceaușescu.