• Lumea in Stiri

Domeniul Regal de la Săvârșin, deschis pentru public / Galerie Foto


Domeniul Regal de la Săvârșin, județul Arad, poate fi vizitat din prima zi a lunii mai. Câteva sute de persoane din toată țara au venit deja să-l viziteze.


Domeniul va fi deschis pentru public până la data 1 octombrie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 9.00 și 18.00.


Grupuri organizate pot vizita domeniul și în restul anului, precum și în alte zile ale săptămânii, dacă solicită în prealabil, pe e-mail sau telefonic, o vizită specială.


Un bilet costă între 5 și 20 de lei, în funcție de obiectivele vizitate.


Castelul rămâne deocamdată accesibil doar familiei regale, însă turiștii se pot plimba în parc, pot vedea Casa Musafirilor, dar, mai ales, mașinile Regelui Mihai.Pot fi vizitate Satul Regal, care se află la intrarea principală pe domeniu, și Parcul Regal, care se întinde pe 6,5 ha și înconjoară castelul.


În Satul Regal sunt mai multe atracții, printre care Muzeul Regal al Automobilului cu mașinile Regelui Mihai aduse de la Versoix și o expoziție de fotografie cu toate mașinile Regelui, dar și Casa Musafirilor sau Magazinul de Suveniruri.

Vizitarea Domeniul Regal se face cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare.

În Parcul Regal vizitatorii pot descoperi, printre altele, grădina ascunsă, micul pavilion, lacul și insula, grădina de tandafiri, grădina toscană, aleea stejarilor bătrâni sau aleea lungă, realizată după un model de la Castelul Windsor, din Marea Britanie.

Ziua Europei va fi marcată la Domeniul de la Săvârșin, prin mai multe evenimente, pe data de 9 mai, iar pe data 10 mai, pentru prima dată, Ziua Regalității va fi sărbătorită de membrii Familiei Regale la Săvârșin.


Domeniului Regal, care este singura reședință privată a Familiei Regale a României și era locul preferat al Regelui Mihai I.
Chiar dacă Domeniul Regal este deja accesibil publicului, deschiderea oficială va avea loc în prezența Majestății Sale Margareta pe 10 mai.


Castelul de la Săvârșin a fost construit între anii 1650-1680.


Confiscat de comuniști în 1948


Refacută la începutul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic și prevăzut cu etaj și balcon, clădirea castelului a suferit în cursul deceniilor multiple transformări interioare și exterioare.


Castelul este înconjurat de un parc în care se află un lac cu debarcader. După ce a fost confiscat de comuniști în 1948, la fel ca toate celelalte prorientăți regale, castelul a revenit în posesia Casei Regale la 1 iunie 2001.După retrocedarea castelului, regele a renunțat la mobila veche, care a fost încărcată în camioane și transportată la Olănești, la Regia Protocolului de Stat.


Grădinile au fost refăcute, fiind tăiați brazii și vegetația care nu apăreau în planurile inițiale ale castelului, intenția fiind ca parcul să fie refăcut cum arăta înainte de confiscarea de către comuniști.


În mai 2007 au început lucrările de restaurare care au durat până în octombrie 2015.

209 views0 comments