• Lumea in Stiri

Dovezi arheologice confirmă legendele despre Stonehenge


Un mit antic despre Stonehenge, de acum 900 de ani, spune că vrăjitorul Merlin a condus oameni în Irlanda pentru a captura un cerc magic de piatră numit Dansul Giganţilor pe care să-l reconstruiască în Anglia ca un memorial al morţilor.

Un vast cerc de piatră creat de strămoşii neolitici a fost descoperit acum, de arheologi, în Ţara Galilor, cu trăsături care sugerează că legenda secolului al XII-lea poate să nu fie chiar o fantezie, scrie publicația britnică The Guardian.


Diametrul cercului este de 110 metri, identic cu şanţul cel care înconjoară Stonehenge iar ambele sunt aliniate în funcţie de răsăritul Soarelui în ziua solstiţiului de vară, la fel ca monumentul Wiltshire.

Iar o serie de găuri de piatră îngropate care urmează conturul cercului au fost dezgropate, acestea având forme care pot fi legate de stâlpii de piatră albastră de la Stonehenge.

"Am cercetat Stonehenge de 20 de ani şi acesta este cel mai interesant lucru pe care l-am descoperit vreodată". A declarat Mike Parker Pearson, profesor de arheologie la University College London, pentru The Guardian.


Arheologii de la University College London spun că unele dintre pietrele originale de la Stonehenge au format un monument mai vechi decât acesta, care se afla în Ţara Galilor.

Dovezile susţin o veche teorie potrivit căreia cel mai mare monument preistoric al naţiunii a fost construit în Ţara Galilor şi venerat de sute de ani înainte de a fi demontat şi transportat în ​​Wiltshire, unde a devenit monument de mâna a doua.

Descoperirea va fi publicată în jurnalul de arheologie Antiquity.9 views0 comments