• Lumea in Stiri

După imaginile impresionante cu ursoaica Ina, grădina zoo din Neamț ar putea fi desființată


Primăria orașului Piatra Neamț face sondaj local pentru a afla dacă localnicii mai vor grădină zoologică în orașul lor.

Ideea a apărut după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu o ursoaică traumatizată, după 20 de ani petrecuți la pacul zoo din Piatra Neamț.

Ursoaica Ina, deși este în libertate acum, la rezervația de urși de la Zărnești, continuă să se plimbe în cerc, într-un spațiu restrâns, așa cum se obișnuise în captivitate.

Sondajul a fost inițiat de primarul orașului Piatra Neamț, Andrei Carabelea.

Nemțenii sunt invitați să raspundă la trei întrebări. „Cum evaluați importanța, oportunitatea sau necesitatea grădinii zoologice din Piatra Neamț? Cât de des vizitați grădina zoologică? Doriți funcționarea, în continuare, a grădinii zoologice?”.

Recent, membrii asociației AMP Libearty - Bear Sanctuary au publicat pe Facebook imagini cu un urs care se plimbă la nesfârșit în cerc. Filmarea poate fi văzută aici.Experții au explicat că ursul, aflat acum într-o rezervație, a suferit o traumă și nu se mai poate adapta la viața în libertate după ce a stat 20 de ani în captivitate la Grădina Zoologică din Piatra Neamț.

"Timp de 20 de ani, Ina a avut parte de jumătate de piscină, jumătate de adăpost și jumătate din spațiul de plimbare. Practic, a trăit doar pe jumătate la Grădina zoo din Piatra Neamț – la propriu și la figurat. A împărțit cu sora ei, Anca, un singur țarc. Acesta era prevăzut cu un singur bazin de apă, un singur bârlog și un singur teren „de plimbare”, iar ursoaicele erau… două. Unica soluție găsită de administrator a fost preluată din șah – o rocadă săptămânală între cele două surori", este povestea ursoaicei, prezentată pe site-ul Asociația "Milioane de Prieteni.45 views0 comments