• Lumea in Stiri

Dupa un an si jumatate, prima sosire a unei nave de croaziera la Venetia este controversata


Veneţia a primit joi prima sa navă de croazieră în 17 luni.


MSC Orchestra, sosită fără pasageri, din portul grecesc Pireu, urmează să plece din nou sâmbătă după-amiază cu aproximativ 650 de persoane la bord, care vor trebui să prezinte un test negativ pentru COVID-19, făcut cu mai puţin de 96 de ore înainte, pentru a se putea îmbarca.


Pasagerii vor fi supuşi unui nou test la sosire, care, dacă se dovedeşte pozitiv, îi va împiedica să urce la bord.


Nava are voie să îmbarce în total doar jumătate din capacitatea sa de 3.000 de pasageri. Următoarele opriri ale MSC Orchestra vor fi la Bari, în sudul Italiei, Corfu și Mykonos, în Grecia, şi la Dubrovnik, în Croaţia.
Dovadă că prezenţa acestor 'giganţi ai mărilor' în laguna Veneţiei este încă una controversată, două demonstraţii urmează să aibă loc sâmbătă, ziua în care MSC Orchestra va părăsi Veneţia: una pentru a-i susţine prezenţa, cealaltă pentru a o denunţa.


Activiştii pentru protecţia mediului acuză valurile mari generate de navele de croazieră, cu o lungime de câteva sute de metri şi o înălţime de câteva etaje, de erodarea fundaţiilor clădirilor din La Serenissima.


În această săptămână, mai mulţi artişti internaţionali, printre care Mick Jagger, Wes Anderson, Francis Ford Coppola şi Tilda Swinton, au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Italiei Sergio Mattarella şi prim-ministrului Mario Draghi pentru a le cere, printre altele, o 'oprire definitivă' a circulaţiei navelor de croazieră în Veneţia.


Scrisoarea, intitulată 'Decalog pentru Veneţia', solicită, de asemenea, o mai bună gestionare a afluxului de turişti, protecţia ecosistemului lagunei şi combaterea speculaţiilor imobiliare, pentru a proteja 'integritatea fizică, dar şi identitatea culturală' a Oraşului Dogilor.

7 views0 comments