• Lumea in Stiri

Enescu - poate cel mai pictat dintre artiști / foto+video


Expoziţia „Enescu văzut de artişti” cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Fortuna Brulez-Mavromati, Ninette Carteret, Fernand Cormon, Horaţiu Dimitriu, Silvan Ionescu, Florica Teişanu Apostoleanu, Rodica Teodorescu Ciocârdel şi Gheorghe Tomaziu.


Expoziţia poate fi văzută online atât pe pagina de Facebook Accademia di Romania in Roma, cât şi pe cea a Muzeului Naţional „George Enescu”, unde va fi încărcat un link către spaţiul virtual care va găzdui operele artiştilor români prezenţi în colecţiile muzeului.

Ea va fi disponibilă până pe 19 august şi a fost concepută cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea marelui violonist, compozitor şi dirijor George Enescu.


În cadrul expoziţiei va fi prezentată şi lucrarea unui autor necunoscut intitulată „Portret Enescu”, realizată în 1946 şi care conţine, în partea inferioară, inscripţia: „Din partea echipajului vaporului «Ardeal», care a avut cinstea să vă însoţească pe apele Atlanticului, 3 octombrie [1]946”.George Enescu (1881-1955), în diferite ipostaze - de compozitor, violonist, pianist, dirijor, pedagog -, a atras, încă din timpul vieţii, numeroşi pictori, sculptori, graficieni, care au dorit să îi imortalizeze trăsăturile prin operele lor.


Chiar şi după moarte, celebrul muzician a continuat să fascineze generaţii întregi de artişti.

Aşa se face că Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti (Palatul Cantacuzino) deţine în patrimoniul său un număr semnificativ de portrete ale lui Enescu, majoritatea fiind donate în 1967 de către soţia sa, Maruca Enescu-Cantacuzino.


Câteva sunt donaţii directe ale artiştilor (precum cel semnat de Fortuna Brulez-Mavromati), iar un portret (de Gheorghe Tomaziu) a fost achiziţionat de pe piaţa de artă, la o licitaţie, potrivit istoricului de artă Eduard Andrei.


Maestrul Corneliu Baba a avut şansa de a-l vedea pe Enescu într-un concert de vioară. Pictorul a fost însoţit apoi permanent de „obsesia siluetei dragi a lui Enescu” (după cum a mărturisit în jurnalul său) şi i-a dedicat muzicianului de geniu un amplu ciclu de lucrări, desene și picturi în ulei.
14 views0 comments