• Lumea in Stiri

Episcopia Greco-Catolica si Episcopia Romano-Catolica de Oradea in 'Noaptea Muzeelor'


Episcopia Greco-Catolică şi Episcopia Romano-Catolică de Oradea se alătura evenimentelor organizate în 'Noaptea Muzeelor'.


Două expoziţii de excepţie se deschid sâmbătă, 3 iulie, între orele 19 - 24 la Catedrala greco-catolică 'Sfântul Nicolae'.Prima este 'Expoziţia de artă sacră', cu exponate valoroase din secolele XVIII - XX de la Eparhia de Oradea, respectiv un fragment de iconostas (Uşile Împărăteşti) din Dumbrava, prăznicare şi icoane din colecţia catedralei, icoane din parohia Săuca (secol XVIII).Expoziţia este o premieră absolută, piesele alese cu grijă sunt expuse pentru prima oară, după lucrări de restaurare și curățare.


Cea de-a doua este expoziţia de reproduceri de vederi, care cuprinde imagini din Oradea şi din Eparhia de Oradea din vremea episcopului Demetriu Radu, cu vechiul turn al Catedralei, vechiul Palat Episcopal din Oradea, imagini inedite din staţiunea Stâna de Vale sau Palatul Episcopal din Beiuş.


Va fi deschisă și cripta, pentru vizitare şi rugăciune la mormintele iluştrilor canonici şi episcopi de Oradea Mare.


Tot de la ora 19.00 și până la miezul nopții, pot fi vizitate și o serie de obiective ale Episcopiei Romano-Catolice de Oradea: Catedrala Romano-Catolică cu hramul Ridicarea la cer a Maicii Domnului din str. Şirul Canonicilor nr. 4A, Colecţia de artă ecleziastică în Palatul Episcopal, precum şi Muzeul de istorie farmaceutică din str. Republicii nr. 33.

Evenimentul 'Muzeele orădene împreună!' este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, instituţie care a anunţat o listă cu 14 muzee şi obiective care vor putea fi vizitate cu acest prilej.


15 views0 comments