• Lumea in Stiri

Eroul Ion Dobran împlinește 102 ani


Generalul locotenent aviator Ion Dobran împlineşte astăzi 102 ani. Este ultimul pilot de vânătoare al celui de Al doilea Război Mondial. În 1944 era comandantul Escadrilei 48, grupul 9 aviație vânătoare, dislocat pe Aerodromul din Tecuci unde, în urma unei lupte aeriene a doborât un avion american.

Bătălia aeriană din 6 iunie 1944, dată pe care istoria o consemnează ca fiind ziua debarcării trupelor aliate în Normandia, nu o va uita niciodată şi o povesteşte oricui stă să asculte. Era o zi frumoasă de vară, dar mai ales liniştită. „Îmi ziceam eu atunci că nu or să vină americanii să ne bombardeze, că aveau treabă acolo, în Normandia, dar nu a fost aşa...“, dar nu a fost aşa. În acea zi, americanii au atacat România din înaltul cerului, cu Mustang-urile. A început lupta aeriană. Ion Dobran se afla la manşa unui Messerschmitt 109. „Eram în zona Galaţiului când am rămas fără copilot. M-am îndreptat spre Constanţa, am luat înălţime faţă de ei şi m-am hotărât să atac, deşi americanii erau în formaţie de trei. L-am nimerit pe cel din dreapta“, rememorează el atacul nebunesc. La manşa avionului american se afla tânărul sublocotenent Barrie Davis, care activa în Grupul 325 Aviaţie Vânătoare. După ce a fost atacat de român, avionul avariat a aterizat forţat în zona Ucrainei, însă pilotul a supravieţuit. De la acea confruntare a trecut jumătate de veac până când fostul său adversar a dat peste un jurnal de front în care românul descria lupta aeriană din ziua Z. o perioadă, cei doi foşti inamici au corespondat până când Barrie Davis a venit în România, de data aceasta ca aliat. „Am stat câteva zile împreună“, povesteşte Ion Dobran.


S-au privit în ochi, și-au strâns mâinile și apoi s-au luat în brațe. A fost momentul unei întâlniri unice: inamici în război, prieteni pe viață.


Generalul în rezervă Ion Dobran a fost doborât de trei ori în luptele aeriene din cel de-Al Doilea Război Mondial, dar în perioada comunistă nu și-a mai găsit locul decât la un strung.