• Lumea in Stiri

Eruptia vulcanica din Islanda se extinde/FOTO+VIDEO


O a treia fisură vulcanică s-a produs în zona erupţiei care continuă de trei săptămâni, la o distanţă de circa 40 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, a anunţat biroul islandez de meteorologie.Cu o lungime de 150 de metri şi aproximativ un metru adâncime, această nouă falie este situată la aproximativ jumătate de kilometru de craterele primei erupţii. În jur de miezul nopţii, un punct strălucitor a luminat brusc colina aflată la jumătatea distanţei dintre primele două zone eruptive, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică RÚV.

Fluxul portocaliu a curs pe pantă sub forma unui râu şi se adaugă câmpului de lavă ce acoperă, la ora actuală, o suprafață de peste 33 de hectare. Vulcanologii islandezi, care iniţial se aşteptau la o erupţie de câteva zile, estimează în prezent că aceasta va fi un eveniment pe termen lung, fără a se putea pronunţa dacă durata va fi de câteva săptămâni, luni sau chiar ani.

Erupţia - numită Geldingadalsgos de către islandezi - a început la mijlocul lunii martie într-o zonă retrasă din Peninsula Reykjanes, la câteva zeci de kilometri sud-vest de capitala Reykjavik. Lava care iese la suprafaţă provine dintr-un sistem vulcanic subteran numit Krysuvik. O erupţie de acest fel a fost precedată de mii de cutremure.


25 views0 comments

Recent Posts

See All