• Lumea in Stiri

EXO-CD24- medicamentul israelian care a vindecat 29 din 30 de pacienți cu COVID-19


Un medicament care tratează pacienții diagnosticați cu COVID-19 pare să fi trecut cu rezultate excelente primele etape ale testelor clinice realizate Centrul Medical Ichilov din Tel Aviv.

Medicamentul se numește EXO-CD24 și, după prima fază a testelor, a demonstrat că ameliorează simptomele bolii și garantează o recuperare rapidă a pacienților infectați. Medicamentul dezvoltat de Israel a fost administrat la 30 de pacienți cu forme de boală considerate între moderate și grave, dintre care 29 s-au recuperat într-o perioadă foarte scurtă de timp, între trei și cinci zile, potrivit publicației Times of Israel.

Rezultatele bune s-ar datora, scrie publicație, capacității medicamentului de a combate furtuna de citokine, sindromul inflamator sistemic care poate scăpa de sub control sistemul imunitar al unor pacienți cu COVID-19, provocând atacarea celulelor sănătoase și afectând plămânii la între 5 și 7% dintre pacienți.


În ultimele luni, cercetătorii americani au observat că unele forme grave de COVID-19 pot fi legate de prezența autoanticorpilor, imunoglobuline specifice a căror țintă nu este coronavirusul, ci unele componente produse de organism, cum ar fi fosfolipidele și interferonii de tip I. În aceste cazuri, similar cu ceea ce se întâmplă pentru boli precum artrita reumatoidă sau lupusul, sistemul imunitar se întoarce împotriva corpului însuși. Acest răspuns autoimun ar putea exacerba infecția cu coronavirus, ducând la dezvoltarea formelor grave. Și ar putea explica, de asemenea, cazurile de persistență a simptomelor și durerilor pe termen lung de care se plâng unii pacienți.

Pe lângă faptul că nu provoacă efecte colaterale, acest nou tratament experimentat la Ichilov inhibă secreția excesivă de citokine și se administrează direct în plămâni, prin inhalare.


12 views0 comments