• Lumea in Stiri

Experții OMS au ajuns în piața din Wuhan la peste un an de la izbucnirea pandemiei


O echipă desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care anchetează originea noului coronavirus, a ajuns duminică, 31 ianuarie, în piaţa Huanan din Wuhan, primul focar cunoscut al pandemiei, scrie agenția de presă Reuters.


Piaţa Huanan, unde erau vândute mai ales animale sălbatice vii, a fost închisă din ianuarie 2020, iar paznicii nu au lăsat să intre decât vehiculele anchetatorilor OMS.

Vizita echipei este extrem de sensibilă politic pentru Beijing, acuzat că a întârziat să reacţioneze în faţa primelor cazuri de COVID- 19 semnalate la sfârşitul lui 2019 în uriaşa metropolă din centrul Chinei.

Puterea comunistă păstrează o tăcere absolută în privinţa subiectului şi minimalizează dimensiunea misiunii specialiştilor străini: 'Nu este o anchetă', a spus vineri un purtător de cuvânt al diplomaţiei cineze, Zhao Lijian.

Duminică, experţii nu au răspuns la nicio întrebare la sosirea în piaţă, iar membri ai serviciilor de securitate le-au cerut jurnaliştilor prezenţi să se îndepărteze.


Unul din membrii echipei, Peter Daszak, a scris pe Twitter că aceasta a efectuat 'vizite în locuri foarte importante, o piaţă de gros mai întâi şi acum piaţa Huanan'.