• Lumea in Stiri

Experiment în Germania: Zeci de persoane vor primi de la Guvern bani fără să facă nimic
De luna aceasta, peste 100 de persoane vor încasa vreme de trei ani suma de 1.200 de euro lunar. În schimb, ei vor trebui doar să răspundă la o serie de chestionare.


Este vorba de un proiect-pilot, o cercetare ştiinţific pentru a vedea impactul introducerii unui venit de bază necondiţionat (VBN).


Nu trebuie să facă nimic pentru bani în afară de a completa şapte chestionare online în acei trei ani“, se arată într-o descriere a experimentului pe site-ul web al proiectului.

Interesul pentru participare a fost copleşitor.


Când procesul de aplicare a început în august anul trecut, peste 1,5 milioane de persoane s-au prezentat voluntar în decurs de o săptămână. Orga­ânizatorii şi-au restrâns interesul la 1.500 de participanţi.


Dintre aceştia, 122 au fost selectaţi aleatoriu pentru a primi alocaţia lunară. Restul participanţilor vor servi ca grup de control. În loc de alocaţie, ei vor fi doar recompensaţi pentru completarea chestionarelor. La finalul studiului, cercetătorii vor compara cele două grupuri.


Banii provin de la aproximativ 150.000 de donatori şi sunt scutiţi de impozite pentru toţi beneficiarii. Până la final, fiecare participant va primi 43.200 de euro, ceea ce aduce totalul oferit prin acest experiment la 5,2 milioane de euro.


Proiectul aparţine unei organizaţii de caritate publică din Berlin.


Oficialii organizaţiei de caritate Mein Grundeinkommen (Venitul meu de bază) sunt convinşi că un venit necondiţionat pentru toţi cetăţenii ar rezolva multe probleme actuale. Presupunerea este că oamenii devin mai creativi, mai liberi şi mai fericiţi dacă nu se confruntă constant cu presiunea de a câştiga destui bani pentru a face faţă nevoilor zilnice.


„Vom analiza ce fac oamenii cu banii şi cariera lor într-o perioadă de securitate materială garantată“, a declarat pentru DW şeful de proiect J¸rgen Schupp de la Institutul German pentru Cercetări Economice (DIW).
96 views0 comments

Recent Posts

See All